Sreda 12.03.2014.
21:02
Beta

Čanak i Tadić: Ustav mora da se menja

Nenad Čanak i Boris Tadić
 

Čanak je na predizbornom skupu Nove demokratske stranke (NDS) i koalicionih partnera u Novom Sadu kazao da, ako Statut "padne", to znači da će i jedan deo ustavnog poretka Srbije pasti u pravni vakuum i tako stvoriti ustavnu krizu, za koju neće biti krivi oni koji su donosili Statut, već oni koji su donosili Ustav.

Osnova svih problema je upravo loše napisan Ustav Srbije, kazao je Čanak i istakao da će se LSV zalagati za njegovu promenu.

"Pitanju Statuta se nije pristupilo racionalno, ni sa legalne strane, već kao odmazda onih koji misle da je pokrajina već dobila previše autonomije, a kao predizborno zapomaganje onih kojih misle da je zakinuta", kazao je Čanak.

Lider NDS Boris Tadić rekao je na skupu da je učestvovao u donošenju Ustava Srbije koji je bio "određeni kompromis i najviše što se moglo s tadašnjom političkom većinom koju smo imali. On sada mora da se menja, ali tako da se vodi računa da lokalni nivo, regije i pokrajine dobiju autonomiju, ali i da se sačuva celovitost zemlje".

Dodao je da će NDS zahtevati otvaranje široke rasprave o nadležnosti i finansiranju Vojvodine, o decentrazlizaciji i nadležnosti lokalnih vlasti. Tadić je rekao da koalicija koju predvodi nema dogovor o saradnji ni sa sadašnjom vladajućom garniturom, niti sa potencijalnim opozicionim strankama.

2024 © - Vesti online