Sreda 12.03.2014.
14:29
Srna

Ruski patrijarh: Republika Srpska je najprosperitetniji deo BiH

Patrijarh moskovski i cele Rusije: Patrijarh Kiril
 

Patrijarh Kiril je izrazio zadovoljstvo što je upravo Dodik postao dobitnik priznanja Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje mu je juče uručeno u Moskvi, saopšteno je danas na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

"Vi kao pravoslavac i predsednik Republike Srpske poklanjate veliku pažnju podizanju crkava i podršci pravoslavnoj crkvi. Poznato nam je koliko se brinete o srpskom narodu, koji živi na teritoriji države, čiji je deo Republika Srpska, kako se časno i principijelno borite za interese svog pravoslavnog naroda", rekao je patrijarh Kiril juče prilikom susreta sa Dodikom u moskovskoj Patrijaršiji.

Dodik: Rusija i ruski narod najveći prijatelji Srba

Milorad Dodik

Dodik je zahvalio patrijarhu Kirilu za podršku koju pruža srpskom narodu i Republici Srpskoj, te istakao da su ruski narod i ruska država najveći prijatelji i partner srpskog naroda, te da je tako bilo i u istoriji, a i danas. On je naglasio važnost duhovnog jedistva ruskog i sprskog naroda, kao i značaj duhovnog preporoda koji su doživeli nakon desetina godina državnog ateizma i podsetio na podvig i mučeništvo kako Ruske, tako i Srpske pravoslavne crkve.

 

"Pravoslavna crkva je veoma važna za nacionalni identitet srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik, koji je ruskom patrijarhu preneo pozdrave i poklone vladike banjalučkog Jefrema i vladike zakumsko-hercegovačkog Grigorija. Patrijarh Kiril poklonio je predsedniku Republike Srpske ikonu Kazanske Bogomajke, a Dodik je njemu poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.

On je istakao da je Republika Srpska naprosperitetniji deo BiH, što potvrđuje da je srpski narod radan i talentovan, da zna da radi i da čak i u teškim uslovima obezbeđuje sve što je potrebno za život.

Patrijarh Kiril podsetio je na svoju posetu Republici Srpskoj u teško ratno vreme, istakavši da se seća tadašnjih susreta sa rukovodstvom Republike Srpske i sa koliko teškoća su uspeli da dođu do Sarajeva.

"Svojim očima smo videli šta je toj zemlji doneo rat, a sada se radujemo da u Republici Srpskoj vlada napredak i mir. Daj Bože da tako bude i dalje", istakao je patrijarh Kiril.

2024 © - Vesti online