Sreda 12.03.2014.
14:13
Beta

Rusi prave Iranu dve nuklearke!

Foto: Ilustracija
 

Te dve centrale će biti izgrađene u Bušeru, na obali Zaliva, nadomak prve centralne od 1.000 megavata koju je jednim delom izgradila Rusija, a zvanično pripada Iranu od septembra 2013. godine, javila je iranska agencija Irna.

"Iran i Rusija su postigli preliminarni sporazum o izgradnji najmanje dve nove nuklearne centrale", izjavio je portparol iranske agencije Behruz Kamalvandi i dodao da je sporazum postignut na sastanku s predstavnikom ruske kompanije Rosatom, Nikolajom Spaskim.

Prema njegovim rečima, sporazum će potpisati direktor iranske organizacije Ali Akbar Salehi i predsednik Rosatoma Sergej Kirijenko. Kamalvandi nije precizirao datum potpisivanja. Teheran želi da izgradi 20 nuklearnih centrala od 1.000 megavata, od
kojih četiri u Bušeru.

Centrala u Bušera ne izaziva zabrinutost Zapada i Izraela, koji sumnjaju da Iran želi da napravi atomsku bombu, što su vlasti u Teheranu u nekoliko navrata demantovale. Zabrinute su zalivske zemlje jer strahuju od zagađenja u slučaju neke prirodne katastrofe.

Iran i Rusija tvrde da je centrala izgrađena po međunarodnim normama i da je pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran je pristao da ograniči nukelarni program, a da mu zauzvrat budu ublažene sankcije. Šestomesečni sporazum, postignut u novembru, počeo je da se sprovodi u januaru.

2024 © - Vesti online