Sreda 12.03.2014.
12:36 >> 15:12h
Beta

Svako za sebe odao počast premijeru

Čeda predvodio "Šetnju za Zorana"
 

Više hiljada građana položilo je cveće i zapalilo sveće na grobu ubijenog premijera Zorana Đinđića danas u Beogradu, tokom tradicionalne "Šetnje za Zorana" u organizaciji Liberalno demokratske partije.

Kolona pristalica i članova LDP-a krenula je oko 11.30 časova ispred sedišta te stranke u Siminoj ulici ka zgradi Vlade u Nemanjinoj, a na njenom čelu su bili lider LDP Čedomir Jovanović, stranački funkcioneri, istoričarka Latinka Perović i brojne javne ličnosti.

Predsednik LDP-a je položio cveće kod spomen-ploče Zoranu Đinđiću ispred zgrade Vlade Srbije i poručio da u Đinđićevim idejama Srbija vidi "večitu inspiraciju i putokaz".

On je kazao da bi ljudi odgovorni za stvaranje atmosfere u kojoj je bilo moguće ubiti premijera morali da budu otkriveni i "nemilosrdno kažnjeni, onako kako to najviše boli". "Njihova imena treba da se znaju i pamte, dok postoji naš narod. Borili smo se, borimo se i borićemo se za potpunu istinu o 12. martu 2003. godine", rekao je Jovanović.

Porodica sa Đilasom


Ružica sa svekrvom i sinom posetila grob
 

Porodica, saradnici i prijatelji ubijenog premijera Zorana Đinđića položili su danas vence i cveće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Venac je položila majka ubijenog premijera Mila Đinđić, njegova supruga Ružica Đinđić i sin Luka. Njih dvoje su na groblje došli zajedno s delegacijom Demokratske stranke (DS) koju je predvodio Dragan Đilas.

U delegaciji DS-a koja je položila venac i odala počast Đinđiću bili su i Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, Gorica Mojović, Vladimir Todorić, Borislav Stefanović i Zoran Alimpić. Venac je položio i Đinđićev naslednik na mestu premijera i lider Nove stranke Zoran Živković, kao i jedan od nekadašnjih vođa Otpora Srđa Popović.

Tadić sam

Boris Tadić sam na grobu
 

Godišnjicu smrti Zorana Đinđića obeležava i Nova demokratska stranka. Najmlađa srpska partija je na Fejsbuku saopštila da će NDS "obeležiti sećanje na Zorana Đinđića u duhu politike i ideje za koju se Zoran zalagao. To je pre svega princip da nema predaje u borbi za ideju. Kao što je i sam Zoran rekao: 'Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, ne ono što će većina da podrži'".

Predsednik NDS-a Boris Tadić jutros je sam položio cveće na grob ubijenog premijera.

Vlada ispred Vlade

Vlada položila venac na mestu ubistva
 

Članovi Vlade Srbije, koje je predvodio premijer Ivica Dačić, položili su danas venac u dvorištu zgrade vlade, na mestu na kom je premijer Zoran Đinđić ubijen pre 11 godina. Osim Dačića, poštu Đinđiću odali su potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministri Ivan Tasovac, Lazar Krstić, Nebojša Rodić, Slavica Đukić-Dejanović, Tomislav Jovanović, Dragan Glamočić, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić. Istovremeno, Beograđani su ispred zgrade vlade počeli da ostavljaju cveće.

Kraj groba Zorana Đinđića formiraju se redovi građana koji čekaju da zapale sveću i polože cveće.

2024 © - Vesti online