Nedelja 01.11.2009.
10:53 >> 14:21h
Tanjug

Irak: Bombe ubile osmoro, a ranile 52 ljudi

U ekspoloziji bicikla bombe na jednoj pijaci u gradu Musajabu, južno od Bagdada, poginulo je petoro ljudi, a 37 ih je ranjeno. Eksploziv se nalazio u aparatu za vodu, pričvršćenom na bicikl, a među poginulima i ranjenima ima žena i dece, saopštila je policija. U Musajabu, koji se nalazi 60 kilometara južno od Bagadada, žive i suniti i šiiti, ali deo grada u kome se eksplozija dogodila naseljen je pretežno šiitima.

Uz osam poginulih u nedelju, i dva samoubilačka bombaška napada prošle sedmice, broj žrtava se popeo na 163, dok je više od 500 ljudi ranjeno
 

U eksploziji autobusa bombe u svetom šiitskom gradu Karbali, 80 kilometara jugozapadno od Bagdada, poginule su tri, a ranjeno 15 osoba, saopštili su predstavnici bolnice. Među poginulima je jedan policajac koji se nalazio na kontrolnom punktu prema kome se autobus kretao.

Napadi nosi obeležja sunitskih ekstremista, čija su meta najčešće mesta na kojima se okuplja veliki broj civila, u oblastima naseljenim šiitima, naveo je Rojters.

Nasilje u Iraku beleži pad u protekle dve godine, ali bombaški napadi su i dalje česti. U dva samoubilačka bombaška napada u Bagdadu prošle sedmice poginulo je 155 ljudi, a više od 500 je ranjeno.

U Iraku u januaru bi trebalo da se održe opšti izbori, a ekstremisti će, kako mnogi predviđaju, pokušati da ometu izborni proces koji treba da pripremi put za povlačenje većine američkih vojnika iz Iraka.

2024 © - Vesti online