Nedelja 01.11.2009.
10:32
Tanjug

Novi grip u naletu širom sveta

Prema pisanju lokalnih listova samo u toku subote bolnicama se širom zemlje prijavilo 190 osoba sa znacima ove bolesti. Gradonačelnik Istanbula Muamer Guler potvrdio je da je dvoje dece u bolnicama u tom gradu u kritičnom stanju. Sve više obolelih je i među studentima u Istanbulu.

Prema pisanju "Milijeta", ministarka zdravlja Nimet Čubukdži otkazala je posetu jednoj školi na severoistoku zemlje pošto se i "sama suočila sa simptomima novog gripa".

Od maja ove godine, kada je registrovan prvi slučaj grupa, dosad je u Turskoj obolelo ukupno 1.602 lica. Zabeležena su tri smrtna slučaja.

Zdravstvene službe preduzimaju opsežne mere kako bi zaustavile epidemiju uključujući i vakcinisanje đaka u školama u kojima su otkriveni prvi slučajevi gripa.
 

U Venecueli 95 smrtnih slučajeva od novog gripa

U Venecueli je do sada potvrđeno 95 smrtnih slučajeva izazvanih novim gripom, saopštilo je u nedelju Ministarstvo zdravlja te zemlje. U saopštenju Ministarstva u Karakasu takođe se navodi da je do sada virusom H1N1 zaraženo 1.947 osoba.

"Najmanje 80 odsto pacijenata koji su preminuli čekali su pet dana od manifestacije simptoma bolesti pre odlaska lekaru", navela je zvaničnica ministarstva Indira Korada.

Vlasti u Venecueli su u procesu kupovine pet miliona doza vakcina, koje bi trebalo da stignu u tu južnoameričku zemlju početkom naredne godine.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u poslednjoj sedmici registrovano je u svetu još 700 smrtnih slučajeva od novog gripa. Do sada je od ovog virusa umrlo ukupno 5.700 ljudi, pokazuju podaci SZO.

2024 © - Vesti online