Utorak 11.03.2014.
04:46
Z. Marjanović - Vesti

Vitezovi čaše i suve paprike

Treba ići pravo



Čisti ponedeljak, u narodu poznat kao Bekrijska slava, u Topoli već 300 godina proslavljaju vinopije. Na taj dan, uoči početka vaskršnjeg posta, u varoši pod Oplencem gde rađa najbolje grožđe, mada vinopije kažu da ne rađa grožđe nego vino, vinopije su vazda organizovale takmičenje u otmenom ispijanju vina, a pobednici su dobijali titulu viteza vina. Ta takmičenja su se nekada održavala u mehanama, u drumskim kafanama, u podrumima najboljih proizvođača vina, pored glavog puta koji vodi ka Beogradu. Od pre 15 godina mesto za dvoboj vinopija ustalilo se u restoranu hotela Jezero, vlasnika Radoslava Simića, koji je i sam ljubitelj dobre kapljice. Ovo takmičenje odvija se pod geslom "vino piti, a ne napiti se" i uz izričitu napomenu da je reč o otmenom ispijanju vina.

U tačno zakazano vreme časne sudije koje vode računa o svemu i svačemu, kako im se po pravilima takmičenja moraju obraćati svi, obnaroduju imena petorice takmičara kojima se nakon polaganja vinske zakletve predoče i takmičarska pravila sa posebnim akcentom da je zabranjeno prljanje kafanskih čaršava, psovanje, uznemiravanje protivnika, nedolično ponašanje, uneređivanje svake vrste što se na prethodnim takmičenjima događalo, a najstrože je zabranjeno namerno ili nehotično prosipanje vina koje se smatra božanskim nektarom.

Drugi pobednik sa lentom: Miloš Nikolić

Nakon ceremonijala svoja mesta za takmičarskim stolom zauzeli su Dejan Marković iz Beograda, Borivoje Rajić iz Guče, Aleksandar Ilić iz Prijevora kod Čačka i Nenad Dragičević iz istog sela i Miloš Nikolić iz sela Jelenac kod Topole, pobednik prošlogodišnjeg takmičenja.
Početak takmičenja u ispijanju božanskog nektara sa padina Oplenca protekao je uglavnom u proceni kapaciteta protivnika i u skladu sa pravilima otmenosti. Tako je bilo do druge litre, kada je boja lica takmičara počela da dobija boju vina i kada je atmosfera postala prava vinska, kako među takmičarima, tako i među brojnim navijačima. Već kod trećeg litrenjaka takmičenje je izgubilo duh otmenog ispijanja vina jer su se takmičari iz sve snage trudili da se domognu titule viteza vina, pri čemu su neki prekršili i datu zakletvu sa početka takmičenja.


Poslednja faza u topolskom takmičenju u ispijanju vina odnosi se na ispijanje vina u potpunoj tišini i to nije slučajno.


- Ispijanje vina u tišini je najava Gluvog utorka. Na taj dan nekada je u selima Šumadije zamirala pesma, nije se sviralo, nije se glasno ni pričalo, zbog čega su sela bila gluva. To je i razlog zbog čega su vinopije za svoj dan izabrale Čisti ponedeljak od kada počinje post i to je dan kada su se oni koji vole da piju vino opraštali do dobre kapljice i od obilja hrane - objašnjava za "Vesti" Srđan Srećković, jedan od nekadašnjih pobednika manifestacije.


Šampioni ovogodišnjeg takmičenja su Miloš Nikolić i Dejan Marković, koji su imali isti broj bodova i popili po tri i po litre vina. Pobednicima su dodeljene lente viteza vina, nagrade i venac suve paprike, ali je iz razumljivih razloga izostala besede pobednika.
 

Zamišljeno brvno

Oplenačko takmičenje vinopija se odvija u nekoliko faza i to po strogim kriterijumima koje nadgleda časni sud koji takmičarima dodaje ili oduzima bodove. Neki od takmičara su već posle druge litre ispijenog vina imali ozbiljne probleme da reše jednostavne zagonetke, drugima nije polazilo za rukom da ponove brzalice, bilo je i onih kojima su oduzimani bodovi jer nikako nisu mogli da pređu preko zamišljenog brvna. Jedan od učesnika je odustao od dalje borbe jer je shvatio da je prekršio pravilo "uneređivanja svake vrste", a prava zabava za goste je bio zadatak takmičara da uz pratnju orkestra Zlatni čokot otpevaju svoju omiljenu pesmu.

2024 © - Vesti online