Ponedeljak 10.03.2014.
13:03
D. Dekić - Vesti

Poseban zakon za nestale bebe

Podneto 1.500 prijava: Vladimir Čačarević
 


- Zakon se kao opšti propis odnosi na sve građane, a leks specijalis na uži krug ljudi, poput roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena. U Srbiji je leks specijalis donet prvi put 1975, kada je osam profesora izbačeno sa Filozofskog fakulteta, a drugi zbog nepriznavanja rezultata lokalnih izbora na kojima je 1996. pobedila opozicija. Zašto ne bi i treći put zbog građana koji su žrtve nezakonitih radnji u zdravstvu - kaže Ivošević za "Vesti".


On podseća da su se roditelji nestalih novorođenčadi obraćali Sudu za ljudska prava u Strazburu, gde im je rečeno da je potreban mehanizam, odnosno telo formirano na bazi leks specijalisa koje bi, ako nadležni organi neće, došlo do činjenica i pokrenulo sud i tužioca.

Neverovatna statistika

Podaci udruženja su frapantni: nestanak beba prijavilo je 1.500 roditelja, a njih 6.000 sumnja da su im deca ukradena. Ti roditelji u 99 odsto slučajeva nisu videli telo deteta, a više od 3.000 njih ima potvrdu pogrebnih preduzeća da njihove bebe nisu sahranjene. Oni tvrde da na ogroman broj prijava Ministarstvo pravde i tužilaštvo ne odgovaraju, već ih guraju u fioke i štite jedni druge.

Članovi udruženja Roditelji nestalih beba Srbije traže i video nadzor u porodilištima jer je kako su istakli na sastanku u Skupštini Srbije sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović, gde su došli na poziv predstavnika poslaničkog kluba socijalista, krađa novorođenčadi je i dalje svakodnevna pojava. Tvrde da postoji lanac krađe u koji su uključeni lekari, babice, čistačice, servirke, matičari, policija...


Čelnik udruženja Vladimir Čačarević naveo je da su lekari u beogradskim, novosadskom i kruševačkom porodilištu odgovorni za najviše slučajeva, poručivši da ima dokaze, ali ne može ni na koga da uperi prst jer još nema nijedne presude. On kaže da ima 50 poziva dnevno o krađi beba i najavljuje formiranje DNK banke i mobilnih timova koji će, ako ih roditelji pozovu, uzimati bris i proveravati sumnje.


- Analiza će se raditi u laboratorijama van zemlje zbog lošeg iskustva kod nas. Radili smo šest DNK analiza u privatnim klinikama u Srbiji i svi ti rezultati su bili negativni, a u Beču pozitivni - naveo je on.


Slavica Đukić-Dejanović je podsetila da je na inicijativu SPS 2005. osnovan anketni odbor čiji je rad rezultirao zakonskim izmenama i roditelji su dobili pravo na uvid u dokumentaciju i da vide umrlu bebu. Dodala je da u prethodnom periodu nije stigla nijedna primedba na rad porodilišta.
 

Stigli do UN

Vladimir Čačarević, koji je i sam otac nestalog novorođenčeta je rekao da je nedavno u Njujorku u Komitetu UN za ljudska prava, šefu tima Leonardu Kastilju izneo probleme u vezi nestale bebe i predočio mu da je za prethodnih 10 godina podneto više od 1.500 prijava.
- Nijedna od njih nije procesuirana i nema nijednog epiloga na sudu. Za greške lekara podneto je samo šest krivičnih prijava. U tim procesima donete su samo prvostepene, ali ne i pravosnažne presude - naveo je on.

2024 © - Vesti online