Ponedeljak 10.03.2014.
12:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Karađorđević ne plaća, a struju ne seku

Raskošno: Jedan od prijema u Belom dvoru u Beogradu
 


- Karađorđevići su pristali da uđu u proceduru koja precizira da se deo duga isplati odmah, a ostatak na rate. Svi dužnici pre isključenja imaju ovu mogućnost i obično im se ponudi da od 30 do 50 odsto duga isplate odjednom - saopštavaju iz EDB-a.
Dušan Babac, član Krunskog veća, u izjavi za "Vesti" poručuje da istraživačko novinarstvo treba da se pozabavi i dugovanjima za struju drugih državnih ustanova, a na samo Karađorđevićima.

- Neka se obelodane i dugovi raznih ministarstava, javnih preduzeća, državnih zvaničnika, političkih stranaka - rekao je Babac.


Dragomir Acović iz Krunskog saveta podseća da su Stari i Beli dvor svojevremeno oteti Karađorđevićima i da su u državnom vlasništvu.


- Dvorovi su danas državna imovina. Neka ih država vrati vlasnicima i isplati im nadoknadu za korišćenje unazad 60 godina, pa će biti novca i za struju - rekao je Acović.

Izmiruje svoje troškove

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi je u više navrata naglašavao da on sam plaća sve svoje lične troškove, a da se novac iz budžeta koristi za promociju i održavanje dvorskih zdanja, jer su još u državnom posedu.

Država da vrati dvorove: Aleksandar Karađorđević i Dragomir Acović
 


Za dvorski kompleks predlogom zakona o budžetu Srbije za 2014. planirano je dva i po puta manje novca nego u prethodne dve godine, ukazuje Babac.


- Predviđeno je da se iz državnog budžeta izdvoji 17 miliona dinara (oko 148.000 evra) za preventivnu zaštitu dvorskog kompleksa i promociju spomenika kulture, dok je 2012. i 2013. Srbija za iste namene izdvajala godišnje 42 miliona dinara (oko 360.000 evra) - podseća Babac.

2024 © - Vesti online