Nedelja 09.03.2014.
17:52
b92.net

VIDEO: Reportaža o "četnicima" na Krimu

Uvek uz braću Ruse: Bratislav Živković na kontrolnom punktu na Krimu
 

Reporter "Vajsa" Simon Ostrovski razgovarao je sa članovima "četničkog odreda", koji se pre nekoliko dana pridružio proruskim snagama na Krimu.

"Srbi i Rusi su se uvek ispomagali kroz vekove. Rusi su uvek dolazili kao dobrovoljci u srpske ratove i kada je nama bilo teško, i mi smo njima dolazili da pomognemo. Tako i sada", rekao je Bratislav Živković.

Pročitajte još:

* Srbi i Rusi braća kad je najteže

* "Srpski dobrovoljci na Krimu nebitni"

* Srbin u Ukrajini: Došao sam da pomognem pravoslavnoj braći

Novinar "Vajsa" pratio je grupu srpskih ratnih veterana na nekoliko lokacija i obavio je tri kratka razgovora sa njima - o razlozima dolaska, ciljevima, ali i o samom pokretu kom pripadaju.

"Došli smo da podržimo referendum i podelimo naša iskustva koja smo imali na barikadama na Kosovu i Metohijii u sličnim situacijama. Naš osnovni cilj da ne bude rata i zle krvi i da ne potpadnu pod laži Amerike i EU da će im biti bolje ako se pobiju između sebe", rekao je Živković.

Govoreći o oznakama koje nose na uniformi on je rekao da "lobanja nije ekstremistički znak ili znak nečeg lošeg, već znak žrtve". Živković je sa kontrolnog punkta Belbek, glavnog između Simferopolja i Sevastopolja rekao da će njegova grupa ostati do održavanja referenduma, kojim bi trebalo da se potvrdi odluka vlasti u Krimu da se pripoji Rusiji.

"Ostajemo do referenduma i duže ako je neophodno. Ako bude duže, organizovaćemo da dođe i nova grupa", rekao je on. Reporter Ostrovski je za svoj susret sa ovim ljudima na kontrolnom puktu rekao da je u pitanju "najčudnija stvar na svetu".

"Gomila srpskih veterana stoji na kontrolnom punktu na Krimu. To je nešto što stvarno ne biste mogli samo da izmislite", navodi on.

2022 © - Vesti online