Nedelja 09.03.2014.
09:07 >> 09:52h
Srna

Izbori u S.Koreji - očekuje se izlaznost 99 odsto

Tamo je predizborna kampanja luđa od naše - postoji samo jedan kandidat
 

Očekuje se da će izlaznost biti velika, a razlog za takve pretpostavke leži u činjenici da je na izbore 2009. godine izašlo 99,98 odsto Severnokorejaca s pravom glasa. Kandidati su tada dobili 100 odsto podrške.

Državni mediji su u više navrata podsetili na "zadatak svake individue" da izađe na glasanje. Na bilbordima širom Pjongjanga pozivaju se birači da upišu "da".

Današnji izbori su prvi parlamentarni od kada je 2011. na vlast došao Kim Džong Un, posle smrti njegovog oca Kim Džong Ila. Glasanje se održava u prazničnoj atmosferi, ulice su ukrašene zastavama, žene su na glasanje uglavnom došle u tradicionalnoj odeći živih boja, a fešte su održane u parkovima i školama.

Jedan od kandidata za poslanika je i Kim Džong Un, a rezultati izbora će najverovatnije biti poznati sutra. Parlamentarni izbori u Severnoj Koreji održavaju se uglavnom jednom u pet godina, a parlament zaseda jednom do dva puta godišnje, najčešće da bi glasao o budžetu ili da bi potvrdio odluke koje donese Radnička partija. Novi parlament trebalo bi da zaseda sledećeg meseca.

2024 © - Vesti online