Nedelja 09.03.2014.
13:51
D. Lj. Joksić - Vesti

Cara Dušana čuvaju kao šefa države

Policajci kraj spomenika caru Dušanu
 

Najmanje petorica policajaca patroliraju oko spomenika, a drugi ga osmatraju iz policijskog džipa.

Ovako jako obezbeđenje skopski mediji porede sa onim koje čuva presednika Makedonije, ali postavljaju i pitanje po čijem nalogu se čuva spomenik, do kada će biti čuvan, da li će, kako je najavila opština Centar, biti uklonjen, ili će i dalje na mostu prkositi Albancima koji su pokušali da ga sruše.


 

Pročitajte još:

* Pogledajte kako Albanci ruše spomenik caru Dušanu u Skoplju!

* Albanci ponovo udarili na cara Dušana

* Skoplje: Sklanjaju spomenik cara Dušana

U MUP Makedonije negiraju da policija parolira samo radi čuvanja spomenika caru Dušanu.


- Uopšte se ne radi o namenskom obezbeđivanju spomenika. Tačno je da policajci patroliraju u tom rejonu, ali se radi o patroliranju u centru grada - kažu u MUP-u.
Vlasnici restorana na keju pored reke Vardar, zaposleni u Ustavnom sudu i drugim zgradama u okolini spomenika tvrde da ga policija danonoćno čuva.


Istog trenutka kad je postavljen, spomenik srpskom vladaru je uzburkao strasti u Makedoniji. Sa žestokim kritikama prvi su se oglasili Albanci za koje je car Dušan bio "srpski okupator albanskih krajeva koji je terorisao autohtono stanovništvo". Mada je deo makedonskih istoričara argumentovano dokazivao da su ovakvi napadi uz govor mržnje neopravdani i da car Dušan nije bio okupator, Albanci su, ipak, u dva navrata pokušali da ga sruše. To je verovatno i razlog zašto policija i dalje od ostrašćenih Albanaca čuva memorijal srpskog vladara. Niko od nasilnika do sada nije priveden, niti kažnjen.

2024 © - Vesti online