Subota 08.03.2014.
13:22
b92.net

Kina: Fijasko Zapada u Ukrajini

Sve je počelo sa neredima u Kijevu
 

Agencija dalje navodi da su ukrajinski opozicioni demonstrant, uz podršku Zapada, uspešno srušili prorusku vladu, opozvali predsednika koga se gnušaju i zadali ponižavajući udarac Kremlju. Zapad je možda i dobio bitku u poslednjoj rundi geopolitičke borbe, međutim stvari su ipak drugačije, stoji u komentaru.

Ubrzo posle toga, Rusija je uzvratila. Kako navodi agencija, sada kada su ruska vojna lica raspoređena u istočnoj Ukrajini kako bi zaštitila ruske legitimne interese, a proruski regioni traže otcepljenje od Ukrajine, zemlja je na ivici haosa i potpunog raspada.

Pročitajte još:

* Šta misli Kina o Ukrajini? Nikom nije jasno

* BBC Kinezima umesto godine konja, čestitao godinu kurvi

* Rusi na Krimu: SAD traže povlačenje, EU upozorava, Kina podržava

* Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!

Strategija Zapada da stvori takozvanu demokratsku i zapadno orijentisanu Ukrajinu nije nigde dospela. Nasuprot, napravili su “nered i pometnju”, a nemaju ni kapacitet, ni mudrost da to “počiste”. Međutim, njihov zlokobni plan je pogrešan od samog početka. Pre svega, oni su bili predodređeni da "pucaju sebi u noge", kada su se "pod plaštom demokratije umešali u unutrašnje stvari Ukrajine", posrednim angažovanjem.

Agencija takođe napominje da su zapadni lideri potcenili volju Rusije da štiti svoje interese u Ukrajini. Rusija možda više neće biti zainteresovana da se takmiče za globalnu "prevlast" sa Zapadom, ali u čišćenju nereda koji je Zapad stvorio u dvorištu zemlje, ruski lideri još jednom su dokazali svoj kredibilitet i lukavstvo u planiranju i sprovođenju kontrapoteza.

Poslednje, ali ne i najmanje važno, zapadni lideri su bili u zabludi kada su verovali da su “oštećenog” moralnog autoriteta i sa smanjenom finansijskom kasom, ipak mogli da se upuste u tako krupan zadatak, kao što je izgradnja nacije. Nažalost, Ukrajina i njen narod postali su velika žrtva u ovom napornom procesu.

2024 © - Vesti online