Subota 08.03.2014.
08:00
dailymail.co.uk, telegraf.rs

VIDEO: Dečak (13) napravio nuklearni reaktor

Džejmi Edvards, mladi genije iz Velike Britanije
 

"To je veliko dostignuće i stvarno je veličanstveno. Još uvek ne mogu da verujem da sam uspeo, a svi moji drugari misle da sam lud", rekao je mladi genije. Edvards je godinama bio fasciniran zračenjem, a na ideju da realizuje svoj eksperiment došao je kada je čitao o prethodnom rekorderu u kategoriji najmlađeg čoveka koji je postigao nuklearnu fuziju.

Tejlor Vinson, Amerikanac iz Nevade, imao pronašao je u njemu dodatnu motivaciju da se i sam oproba. Njegov prvi korak bio je da potraži pomoć od nuklearnih laboratorija, ali njegove godine su predstavljale veliku prepreku, jer ga niko nije shvatao ozbiljno.

Tada se okrenuo školskoj laboratoriji i svu snagu usmerio ka ubeđivanju direktora škole, Džima Hurigena, koji je bio prilično skeptičan kada mu se jednog dana u kancelariji pojavio dečak koji je izjavio da želi da postigne nuklearnu fuziju u školi.

"Bio sam zapanjen njegovom idejom, ali moram da priznam i vrlo zabrinut dok sam slušao ovaj predlog. Na kraju je bio vrlo uverljiv da neće dići školu u vazduh – izjavio je direktor, koji je omogućio da škola obezbedi više od 2.000 evra za ovaj eksperiment.

Nakon nekoliko meseci rada projekat je uspešno realizovan, i to baš pred Edvardsov 14-ti rođendan.

2024 © - Vesti online