Petak 07.03.2014.
16:23
Beta

"Tanki dokazi Hrvatske"

Srspka strana sprema iznenađenja u Hagu: Saša Obradović (levo)
 

"Mi smo protekle nedelje čuli prilično ozbiljne i teške navode o zločinima koji su izvršeni 1991. godine na teritoriji Republike Hrvatske, ali ono što javnost nije imala prilike da vidi, to su dokazi na kojima se ti navodi zasnivaju i koji su, po mom mišljenju,
prilično tanki", rekao je Obradović izveštačima u haškoj Palati mira, nakon što je Hrvatska završila izlaganje o svojoj tužbi.

Hrvatska okončala argumente

Zastupnici Hrvatske okončali su jutros, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, iznošenje argumenata u prilog optužbi za genocid protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, JNA i paravojne snage pod njihovom kontrolom, 1991-95, pokušale da
unište Hrvate na teritorijama Hrvatske predviđenim da uđu u "Veliku Srbiju".

Srbija će na tužbu Hrvatske početi da odgovara u ponedeljak, 10. marta, a tokom iduće sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente o kontratužbi da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.

Obradović je najavio da će "javnost biti prilično iznenađena" kada u ponedeljak srpska strana bude progovorila o tim dokazima o kojima se "protekle nedelje ništa nije moglo čuti".

"Naš tim neće poricati sledeće nedelje da su izvršeni teški zločini. Ono što ćemo poricati, to je kontekst događaja u kojem su izvršeni, to su dokazi za koje smatramo da su slabi - govorim, naravno, ne o dokazima koji su utvrđeni od Haškog tribunala, već o
drugim dokazima koje Hrvatska nudi. Naravno, poricaćemo da su zločini koji su izvršeni - izvršeni s genocidnom namerom", rekao je Obradović.

Ocenjujući da je to "fer pristup", zastupnik Srbije je izrazio nadu da će i hrvatska delegacija imati isti pristup kada bude odgovarala na srpsku kontratužbu, "a ne da tvrdi da su u operaciji Oluja Srbe ubijali Srbi, kao što je bilo u prethodnoj, pisanoj fazi postupka".

2024 © - Vesti online