Petak 07.03.2014.
04:29
Beta

Grci traže ratnu odštetu od Nemačke!

Karolos Papuljas i Joakim Gauk, predsednici Grčke i Nemačke
 

Papuljas je ukazao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gaukom da Grčka nije odustala od ratne odštete za period brutalne nemačke okupacije od 1941. do 1944. tokom Drugog svetskog rata. Joahim Gauk se, međutim, držao dugotrajnog nemačkog argumenta da je ta stvar rešena.

Gauk je juče stigao u trodnevnu posetu Atini, sa namerom i da razgovara sa grčkim političarima i da zatvori pitanje ratne odštete, jer je antinemačko raspoloženje u Grčkoj jako od kako ta zemlja sprovodi oštre mere štednje kako bi izbegla bankrot i
smanjila ogromni javni dug.

Gauk će sutra posetiti selo Ligijadis, na severozapadu zemlje, u kojem su nemačke trupe ubile desetine seljana 1943, kao odmazdu za jedan partizanski napad.

Grčka policija upotrebila je danas u Atini suzavac i pendreke kako bi rasterala učesnike demonstracija protiv vladinih mera štednje, koji su se okupili uprkos zabrani
protesta u grčkoj prestonici za vreme posete nemačkog predsednika
Joahima Gauka.

Neredi u centru Atine izbili su kada je grupa demonstranata pokušala da probije kordon policije i uputi se prema ministarstvu finansija.Protest članova sindikata organizovan je zbog ukidanja radnih mesta i mera štednje i nije bio povezan sa posetom nemačkog predsednika.

2024 © - Vesti online