Četvrtak 06.03.2014.
19:52
Beta

"To što se NATO nije oglasio znači da nema ništa protiv 'vojske Kosova'"

Agim Čeku, ministar Bezbednosnih snaga Kosova
 

"NATO je podržavao Kosovo da BSK pretvori u OSK, a pošto je posle odluke vlade NATO ćutao, to znači da nastavlja da nas podržava", izjavio je Čeku za prištinske medije.

Vlada Kosova je početkom nedelje odlučila da BSK prerastu u Oružane snage, zbog čega je Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. BSK i dalje imaju isti status dok se ne izvrše promene zakona i o tome glasa u Skupštini Kosova, što će omogućiti pretvaranje BSK u OSK.

Pročitajte još:

Takozvane Oružane snage Kosova

* NATO od ubica stvorio vojsku

* ''Vojska Kosova nije takmac Srbiji, ali...''

 

* Tači proglasio Vojsku Kosova

* "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin"

* Da li Kosovo dobija vojsku?

Čeku je dodao da će OSK imati 5.000 aktivnih i oko 3.000 rezervnih pripadnika.

Zadaci OSK su, po ministru, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, podrška civilnim vlastima, nacionalnim zajednicama i učešće u međunarodnim misijama podrške i očuvanja mira.

NATO neće napustiti Kosovo i ostaviti bezbednosni vakuum, rekao je Čeku i dodao da Kosovo stremi punopravnom članstvu u međunarodnim organizacija - EU, NATO, OEBS i UN.

Vlada Srbije zabrinuta zbog kosovskih oružanih snaga

Vlada Srbije izrazila je danas duboku zabrinutost povodom odluke privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji o formiranju "Kosovskih oružanih snaga" i "Ministarstva odbrane".

 

"Aktivnosti Prištine u pravcu transformacije takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u klasičnu oružanu vojnu formaciju neprihvatljive su za Republiku Srbiju i predstavljaju kršenje važeće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Jedino međunarodne snage KFOR-a imaju mandat za sve vojne aspekte bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

 

Dodaje se da takvo delovanje vodi destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji i u suprotnosti je sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online