Četvrtak 06.03.2014.
22:44
Beta

"Srušio se mit o EU kao raju za život"

Nenad Popović, potpredsdnik DSS-a

On je rekao da se mit o EU kao "raju za život" srušio i da zato Srbija treba da bude pragmatična i gleda iskuljučivo svoj interes.

"A naš je interes kao u doba Svetog Save: da budemo istok zapadu i zapad istoku. Politička neutralnost je upravo to i ona se, u političkom i ekonomskom programu D S S svodi na najbolju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom i najbolju moguću saradnju sa EU ali ne i članstvo u EU", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, desetine kancelarija u Srbiji se bave saradnjom sa EU, postoji potpredsednik Vlade za evropske integracije, dva skupštinska odbora za tu saradnju, a hiljade zaposlenih radi na integracijama sa EU.

"Blizu milijardu evra je potrošeno u poslednjih desetak godina na integracije sa EU a izvoz u zemlje Unije je samo malo veći nego izvoz u Rusiju", rekao je Popović i dodao da se saradnjom sa Rusijom danas u Srbiji bavi "nula ljudi i nijedna institucija".

DSS obećava da će, kad posle izbora dođe na vlast, jedna od prvih odluka biti formiranje kancelarije za saradnju sa Rusijom na institucionalnom i profesionlanom nivou.

Popović je poručio da mora da bude jasno građanima Srbije da EU prima nove zemlje u članstvo da bi imala nova tržišta. "To je savremeni oblik kolonijalizma", rekao je Popović.

2024 © - Vesti online