Četvrtak 06.03.2014.
17:24
Beta

CIA pod istragom zbog špijuniranja Senata

CIA špijunirala izveštaj koji je o njoj pisao Senat
 

Predsednica Obaveštajnog odbora Senata, demokratska senatorka Dajen Fajnstajn izjavila je da je generalna inspekcija CIA otvorila istragu, kao što je o tome u utorak pisao Njujork tajms. "Generalni inspektor istražuje taj slučaj", rekla je ona.

Njujork tajms piše da su se senatori i njihovi sasradnici žalili da ih špijunira CIA. Pozivajući se na anonimne izvore, list je naveo da je CIA uspela da uđe u kompjuterski sistem Senata, koji su koristili senatori za pisanje izveštaja.

Obaveštajna komisija je usvojila izveštaj u decembru 2012. godine i zaključila da je stvaranje tajnih "crnih lokacija" bila "izuzetno velika greška".

Taj poverljivi izveštaj ima 6.000 strana i pisan je tri i po godine. U dokumentu se navodi da tehnike saslušavanja kao što je simulacija davljenja nije omogućila lociranje Osame bin Ladena, ubijenog 2011. godine u Pakistanu.

Bivši američki predsednik Džordž Buš odobrio je okrutne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam. Najkontroverzniji je bio metod simuliranja davljenja, za koji je Barak Obama po dolasku na vlast rekao da spada u kategoriju torture.

2024 © - Vesti online