Četvrtak 06.03.2014.
15:03
Đ. Janković - Vesti

Mi njoj pogaču, ona nama uvrede

Ministarka Zorana Mihajlović lepo dočekana, ali...

Očekivali smo da nam ministarka pomogne, kažu rudari i topioničari koji od 28. januara traže isplatu dve od osam i po neisplaćenih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.

Ministarka Mihajlović je u svemu videla politiku i optužila državnog sekretara u ministarstvu sporta Nenada Borovčanina (SPS) i gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića (URS) da su pomogli štrajkačima.


  

- Ovaj štrajk nije politički ni po jednom osnovu. Borovčanin nam je dao šator jer je video da ljudi kisnu. Rešenje o davanju autobusa za prevoz radnika u Beograd potpisao je dr Jezdimir Vučetić, zamenik gradonačelnika i predsednik Gradskog odbora SNS-a u Loznici. Štrajk smo počeli 28. januara, u vreme kada izbori nisu ni bili raspisani, i trajaće do ispunjenja naših uslova - kaže Dragan Pantić, predsednik sindikata i štrajkačkog odbora RT Zajača.

Ko je ispumpavao novac

Ogorčen je i elektroinženjer Nebojša Živković.
- Ministarka Mihajlović zna da je Zajača privatizovana bez dinara duga, da su fabrike koje je kupio Farmakom bile profitabilne, a sada su u blokadi. Iz njih se novac ispumpavao, a od toga koristi nisu imali ni radnici ni država, ali neko jeste - tvrdi Živković.

Rudar Dejan Lazić kaže da navodi ministarke nisu tačni, već da je u pitanju nastavak agonije koja traje više godina.


- Bili bismo zahvalni kada bi se sve te partije donele po jedan sendvič i flašu vode za ljude koji danima i noćima štrajkuju - kaže Lazić.


Na izjavu Mihajlovićeve ogorčen je i njen partijski kolega Đorđe Filipović.


- Priča o političkoj pozadini stvarno ne drži vodu. Ja sam pripadnik SNS-a i ne može niko da mi kaže da imam neke skrivene namere, osim što želim da dobijem ono što sam zaradio - kaže Filipović.


Radnici i meštani koji je podržavaju, ministarku Mihajlović su dočekali uz pogaču i so, u nadi da će im konkretno pomoći. Ona je obećala slanje rudarskog inspektora u Zajaču, proveru poslovanja Topionice, kao i da li vlasnik poštuje Zakon o štrajku.

2024 © - Vesti online