Četvrtak 06.03.2014.
14:01
J. L. Petković - Vesti

Štrpce na nogama

Gde se nalaze uhapšeni Srbi: Protest u Štrpcu


Uhapšenim Srbima (čije je privođenje u većini medija iz Beograda bačeno u drugi plan u odnosu na upad specijalaca u ispostavu mitrovačkog suda u Štrpcu) određen je pritvor od 48 sati. Petorici meštana Štrpca, od kojih su četvorica kosovski policajci, a jedan šumar, pripadnici ROSU sa fantomkama su razvaljivali vrata i sa uperenim mašinkama objašnjavali da ih privode u Uroševac da daju izjavu. Ujedno, kako tvrde porodice, iz kuća su odneli dragocenosti, novac i gde su zatekli laptopove.

Ako može bez nasilja...

Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči ovakve događaja i prestane sa privođenjima Srba, naročito sada kada su u Srbiji raspisani izbori i kada je kosovska vlada pred padom.
- Apelujem na sve građane koji žive u većinski srpskim opštinama na Kosovu da ostanu mirni i dostojanstveni i da se na nasilje ne odgovara nasiljem. Naše je pravo da nezadovoljstvo izkažemo i okupljanjem - kazao je Kostić.


Pronašli oružje i municiju?

Kosovska policija saopštila je da je kod uhapšenih Srba našla i zaplenila određenu količinu pušaka, ručnih bombi, noževa i municije. Navodi i da je konfiskovano 20.620 evra u gotovini, 55.000 dinara, 11 mobilnih telefona, računarska oprema, neka dokumenta iz "paralelnog" suda u Štrpcu i jedan digitalni fotoaparat.

Nije poznato zbog čega su Dejan Stevanović, Radiša Jovanović, Dragan Marković, Dejan Jorgović i Dragutin Ivanović privedeni, a "Vesti" nezvanično saznaju da im se na teret stavlja "izdavanje službene tajne i nelegalno posedovanje oružja".


Predsednik privremenog opštinskog organa u Štrpcu Ivan Redžić potvrdio je da je situacija u tom gradu mirna, ali da su građani veoma zaplašeni zbog svega što se dogodilo.


- Ljudi su zabrinuti. Osim Stevanovića, niko od privedenih se nije javio porodicama. Opština Štrpce i Kancelarija za Kosovo i Metohiju su angažovali advokate i čekamo prvo saslušanje pred sudijom da bismo više znali - kaže Redžić.
Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić, koji je došao da podrži skup u Štrpcu, apelovao je na Srbe da ne nasedaju na provokacije, a od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se srpska zajednica u pokrajini osećala bezbedno.


- Sva ova privođenja i odluka Vlade Kosova o formiranju Vojske Kosova dovode to toga da je srpsko stanovništvo u pokrajini vidno uznemireno i u strahu. Niko se više ne oseća bezbednim - kazao je Kostić.


Skupština opštine Štrpce najoštrije je osudila hapšenje petoro Srba i upad u zgradu Suda i od nadležnih zatražila njihovo oslobađanje.


Advokat Miodrag Brkljač kaže da još nije održan sudski pretres, ali da je najavljeno da će tužilac tražiti određenje sudskog pritvora.


- Mi još nemamo informacije o optužnici. Jedino imamo nezvanična saznanja o tome da je njihovo hapšenje povezano sa slučajem hapšenja Laze Lazića - kaže Brkljač.
Pojedni prištinski mediji javili su da je kod Lazića navodno pronađen USB sa spiskom saradnika srpske policije, što se dovodi u vezu sa ovim privođenjem.

2024 © - Vesti online