Sreda 05.03.2014.
23:23
Beta

''Frikom'' kažnjen sa 302 miliona dinara

Foto: Ilustracija
 

Kako je navedeno, Vrhovni kasacioni sud je odbio zahtev Frikoma za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te kompanije i izricanje mere plaćanja novčane kazne.

Komisija je u novembru 2012. godine Frikomu zbog zloupotrebe dominantnog položaja izrekla meru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520 dinara, što je četiru odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2009. godini.

Rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije od 19. novembra 2012. godine utvrđeno je da je Frikom zloupotrebio dominantni položaja na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda na teritoriji Srbije. Komisija je tada utvrdila da je Frikom zloupotrebio dominantni položaj radi slabljenja i istiskivanja sa tržišta postojeće
konkurencije, kao i stvaranja značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata.

Uz slabljenje konkurencije, kako se navodi, Frikom je istovremeno jačao sopstvenog dominantnog položaja na tržištu, što je dovelo do značajnoh ograničavanje i narušavanje konkurencije na tržištu. Frikomu je, pored kazne, Komisija za zaštitu konkurencije istim rešenjem odredila i mere otklanjanja povrede konkurencije, kao i rokove u kojima je ta kompoanija dužna da to uradi.

2024 © - Vesti online