Sreda 05.03.2014.
15:59
Beta

Jacenjuk: Krim mora da ostane u Ukrajini

Putin je kriv za sve: Arsenij Jacenjuk
 

Jacenjuk je u intervjuu agenciji Asošiejtid pres optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je izazvao jednu od najvećih međunarodnih kriza od okončanja Hladnog rata.

Pročitajte još:

* ''Akcija Rusije na Krimu isto što i bombardovanje Jugoslavije''

* Putin: Rusija nije ušla na Krim!

* Tri grada s juga Ukrajine žele u sastav Krima!

"Više vojnih snaga Rusije je razmešteno na Krimu. Ne možemo shvatiti razlog zašto su ruske čizme na ukrajinskom tlu. A kristalno je jasno da je to lično naredio predsednik Putin. To je ukrajinska teritorija i Rusija želi da prigrabi kontrolu nad Krimom. Ali još jednom naglašavam, uradićemo sve što možemo da povratimo kontrolu nad ukrajinskom teritorijom", rekao je Jacenjuk.

On je poručio da ruska vojska treba da se vrati u kasarne u bazama na
Krimu koje je Ukrajina ustupila Rusiji.

Ukrajinski premijer je rekao da bi mogla biti osnovana radna grupa da "razmotri kakavu vrstu dodatne autonomije bi mogla dobiti Republika Krim". Jacenjuk je negirao navode da Ukrajina pregovora sa SAD o postavljanju američkog raketnog sistema a da zauzvrta dobije finansijsku pomoć.

"To nije istina. Nismo razgovarali s vladom SAD o bilo kakvoj vrsti razmeštanja vojnih snaga. Samo smo pregovarali o dobijanju finansijske pomoći od vlade SAD da bismo stabilizovali ekonomsku situaciju u mojoj zemlji. To je apsurdno", rekao je Jacenjuk.

2024 © - Vesti online