Sreda 05.03.2014.
18:07
J. Antonijević - Vesti

Jedva namakli pare za Nušića

Vežba loše pevanje: Gorica Popović

- Čim nema para, nema ni snimanja, zato se snalazimo kako znamo i umemo. Pripremam dokumentarnu seriju o Branislavu Nušiću povodom 150 godina od njegovog rođenja. Potpisala sam ugovor sa RTS-om i to sada radim za njih. Ispričaću njegov život u 20 epizoda s mnogo dokumentarnog materijala. Biće to izuzetno zanimljivo, a ja ću biti vodič kroz njegov život. Snimanje počinjemo u aprilu, a na jesen će biti emitovanje. Pored mene, učestvuje još jedan glumac koji igra Nušića, ali za sada neću da otkrivam njegovo ime - kaže Gorica, koja uporedo priprema i predstavu u Ateljeu 212.


- Glumiću Floren Zengis najgoru operska pevačica na svetu. Reč je o jednoj stvarnoj ličnosti koja je umrla četrdesetih godina u Njujorku. Žena je bila amater, ali je volela da peva i imala je novca da plaća svoje koncerte. Pevala je katastrofalno, ali je nastupala pred prepunim dvoranama, a pevala je čak i u Karnegi holu, najpoznatijoj koncertnoj sali na svetu. Ljudi su voleli da je gledaju jer su dolazili kao na neki performans.


Da li je teško igrati lošu opersku pevačicu?
- Već dugo se pripremam, učim arije kako treba, a posle ću da ih kvarim. Jer preslušavam svakodnevno na internetu njeno pevanje i to zvuči kao da davi štence ili mačiće. Jako mi je teško, ali do premijere 3. aprila nadam se da ću uvežbati loše pevanje.

Da li je tačno da ste morali i na časove opere?
- To nije sramota, morala sam da angažujem korepetitora, čitam note kao prava pevačica. Naročito mi je teška arija "Kraljice noći", jer je to veoma zahtevna kompozicija koju pevaju najveće dive, ali ja ću smeti da grešim do mile volje.

Kako čuvate glas, s obzirom na to da morate da vrištite na sceni?
- Trudim se da sačuvam glas za premijeru. Tek sada u stvari vidim kako je pevačima.

Kako ste zadovoljni promenama u kulturi tokom kratkog mandata Ivana Tasovca?
- Ministar Tasovac je krenuo od pravih stvari, ne verujem da mu je lako i da će moći mnogo da uradi u vreme krize, ali promene nisu kozmetičke, već temeljne. E, sad da li će njegov naslednik nastaviti ono što je on započeo videćemo posle izbora.
 

Nema para, ni donacija

Šta mislite o tome što su privremeno ukinute nacionalne penzije?
- S jedne strane tu je stvarno bilo svega i svačega, a opet, dobro je da umetnici budu nagrađeni. Verujem da bi nacionalne penzije mogle da se vrate, ali pod nekim drugim uslovima. Ono što nije dobro jeste primena finansijskih zakona. Nama u pozorištu je zabranjeno da zapošljavamo nove ljude, iako su nam potrebni mladi glumci. Ako nam električar ode u penziju, mi ne možemo da zaposlimo novog. Nemamo para, ni donacija kako bismo mogli honorarno da angažujemo ljude. Ako hoćemo neki projekat, moramo na tender, da teramo velike pisce da učestvuju na tenderu, što je glupost o kojoj se nije vodilo računa. Već smo se žalili nadležnim institucijama, pa se nadamo da će se to promeniti - kaže Gorica.

2024 © - Vesti online