Sreda 05.03.2014.
15:23
Beta

Vučić: Biće Južnog toka; Krstić: Bića i para

Vučić se ne bavi prepucavanjima, Krstić obećeva pare, ali ne kaže odakle
 

"Neće biti nikakvih problema oko Južnog toka", rekao je Vučić. Povodom izjave premijera Ivice Dačića da izgradnju Južnog toka kroz Srbiju odlaže problem obezbeđivanja državnih garancija, Vučić je rekao da je on veoma ozbiljan čovek i da se bavi ozbiljnim pitanjima.

"Država će ispuniti sve svoje obaveze, a to da li neko negde nekome od ministara nešto prebacuje, ja time neću da se bavim. Srbija je mnogo ozbiljnija država nego što bi neki koji u toj državi rade, želeli da postane", rekao je Vučić.

Gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji odlaže to što nisu obezbeđene državne garancije za osnivački ulog Srbijagasa u preduzeću Južni tok Srbija. Reč je o garancijama za kredit od 75 miliona evra koje nisu data zbog restriktivne politike Ministarstva finansija.

Krstić je rekao da postoje problemi, ali da će biti omogućeno da taj projekat od suštinskog zanačaja nastavi da funkcioniše.

"Južni tok je najvažniji strateški projekat za Srbiju, ne samo u ekonomskom već i u državno-bezbednosnom i geopolitičkom smislu, ali bez obzira na to moramo da budemo upoznati za finansijskom konstrukcijom i na koji način će se projekat otplaćivati", istakao je on.

Krstić je dodao da je to "ozbiljan novac" koji premašuje više od dve milijarde evra.

"Mora da postoji puna transparentnost i čist odnos - odakle će taj novac doći, ko će ga otplaćivati i koje se garancije za to mogu dati", rekao je on.

Krstić je rekao da su o projektu gasovoda Južni tok već vođeni razgovori na najvišem drzavnom nivou krajem decembra i da su nastavljeni u Sočiju, gde je na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Garancija za kredit Srbijagasu u zajedničkom preduzeću sa Gaspromom, koje će realizovati projkat gasovoda Južni tok u Srbiji bila je predviđena budžetom za 2013, ali nije realizovana, a zatim nije ni uključena u budžet za 2014.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi.

Gradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi pravac snabdevanja ruskim gasom. Trebalo je da se radovi intenziviraju u martu 2014.

2024 © - Vesti online