Sreda 05.03.2014.
10:11 >> 10:40h
Beta, Vestionline

Obama i Zapad “zavukli“ Putinu i Janukoviču! (pa se pokajali...)

E, sad je dosta, sad ću ja vama da objasnim: Vladimira Putina izgrali partneri iz SAD-a i EU, pa je zauzeo čvršći stav prema lažovima


Komersant se poziva na ruske diplomatske izvore i piše da je u telefonskom razgovoru Putin tada pozvao Janukoviča da ne uvodi vanredno stanje i da počne pregovore sa opozicijom, kako bi se zaustavilo krvoproliće.


"Da utiče na Janukoviča Putina je zamolio Obama, kao i lideri Nemačke, Francuske i Poljske. Oni su sa svoje strane obećali Kremlju da će uticati na ukrajinsku opoziciju da ispune sve tačke sporazuma, uključujući formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ustavne reforme, prevremene izbore i predaju oružja", naveo je izvor Komersanta.


"Janukovič je ispunio sve svoje obaveze, a opozicija nije ispunila ništa. Sada nas EU i SAD pozivaju da 'gledamo u budućnost' i da se pravimo kao da nije bilo nikakvog sporazuma. Ali, to neće proći", rekao je taj ruski diplomatski izvor. 

Sa Zapadom se ne može razgovarati milom

Pročitajte još:

* Putin: Rusija nije ušla na Krim!

* Putin: Ako može Kosovo, može i Krim

* Suspendovane vojne vežbe Rusije i Kanade


Nemačka vidi ono što joj se svidi

Komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da se Putin složio sa osnivanjem međunarodne komisije za rešenje situacije na Krimu pod okriljem OEBS-a, on je rekao da Nemačka "vidi ono što bi htela da vidi".


"Postoji bojazan da pokušavaju da nas uvuku u sve moguće okvire kako bi legalizovali ukrajinsku vladu. Spremni smo da nastavimo dijalog s našim zapadnim partnerima, ali samo ako se vrate sporazumu od 21. februara, a u pregovaračkom procesu budu učestvovale sve političke snage Ukrajine", naveo je taj izvor.


Komersant dodaje i da Moskva neće insistirati na povratku na vlast samog Janukoviča, ali da će tražiti da ministarske funkcije dobiju i pripadnici njegove Partije regiona. Bilo kako bilo, kad se uzme znatno čvršći stav koji su Rusi sada zauzeli prema Zapadu, uz činjenicu da traže šta i kako da se radi u Ukrajini, biće da su se Obama i njegovi poslušni drugari malo preračunali, pa i pokajali zbog lažljivosti i prevrtljivosti...

2024 © - Vesti online