Sreda 05.03.2014.
00:16
blic.rs

Stranke kriju premijera

Jedini poznati kandidati za premijera Srbije: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 

Poznavaoci političkih prilika tvrde da će se dogoditi čudo ukoliko SNS posle izbora ne formira vlast, a Vučić ne nasledi Ivicu Dačića i sedne u fotelju predsednika vlade, piše ''Blic''.

U SPS, međutim, kažu da i oni imaju kandidata za premijera. Mada je utisak da su izbori raspisani upravo zbog promene prvog čoveka vlade, Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, kratko navodi za ''Blic'' da će na ovim izborima na crtu lideru SNS opet izaći predsednik socijalista Ivica Dačić.


Sve ostale stranke kriju imena svojih kandidata za predsednika vlade. Aleksandra Jerkov, portparolka Demokratske stranke, kaže za beogradski list da demokrate do kraja kampanje neće izlaziti s kandidatom za premijera.


''Izbori su za poslanike. Naši kandidati izlaze pred sugrađane sa imenima i prezimenima, kao i s jasnim programom. Ne krijemo se iza jednog kandidata kao što to čine drugi'', kaže Jerkov.


I u DSS, koja je u dve vlade već imala svog predsednika Vojislava Koštunicu, pozivaju se na program. Petar Petković, portparol te partije, kaže za ''Blic'' da DSS ima dovoljno stručnih ljudi i za mesto premijera i za druga važna mesta u vladi ako građani izaberu političku neutralnost.


U NDS - Zeleni nisu želeli konkretno da odgovore ko je njihov kandidat za premijera. Slobodan Homen iz te partije kaže da se ne bave preraspodelom funkcija, jer je ''najznačajnije pitanje kako zaustaviti pad standarda''.


''Lideri svih stranaka preokupirani su time ko će koje mesto zauzeti u vladi. Mi se time ne bavimo. Međutim, prirodno je da Boris Tadić kao lider NDS bude na čelu tima koji će implementirati viziju evropske Srbije, za koju se zalagao celog svog života'', navodi Homen za ''Blic''.


U Liberalno demokratskoj partiji kažu da je promoter njihove politike Čedomir Jovanović, a da će građani dati odgovor ko je premijer. ''Pitanje pretvara ove izbore u izbore za čoveka, a ne politiku, i parlamentarne izbore pretvara u predsedničke. Kad god smo birali čoveka, a ne politiku, posao i zadatke, pogrešili smo'', dodaje Nenad Milić, zamenik predsednik LDP.


Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da nisu raspravljali o kandidatu za premijera, iako bi bilo prirodno da to bude Mlađan Dinkić. ''To nikada nismo radili, pa nećemo ni sada'', kažu za beogradski list u URS-u.

2024 © - Vesti online