Sreda 05.03.2014.
04:46
B. Miličić - Vesti

Umalo Vučku oduzeše sevdah

Vučka učinio simpatičnim: Nedeljko Dragić

U svom minhenskom stanu, Dragić se priseća događaja iza kulisa Igara u Sarajevu 1984. godine u čijem je medijskom popularisanju aktivno učestvovao. Maskotu Vučka, koju je izradio slovenački dizajner Joža Trobec, Dragić je učinio simpatičnim junakom koji se nije skidao sa TV ekrana, naslovnih strana novina i magazina, plakata, razglednica...


I danas Dragić žali što tada nije bilo iskorišćeno sve ono što je Vučku pripremio za njegov olimpijski nastup.


- Predstavnici Zagreb filma, gde sam radio, dobili su poziv da dođu u Sarajevo na dogovor o izradi knjige snimanja sa kratkim pričama u trajanju od pet do 15 sekundi i filmovima do 30 sekundi. Pripremio sam skoro 100 knjiga snimanja, od kojih je trebalo da se izabere 30. Stigli smo u Sarajevo, počeli su razgovori koji su bili uopšteni, a vreme je prolazilo - priseća se Dragić svoje stvaralačke nervoze.


Ponudio im je svoj materijal zamolivši ih da odaberu najbolje.

- Oni su mi rekli da sam ja stručnjak, da imaju poverenja u mene i da sam izaberem šta će se raditi. Za mene je to bio teži put, ali sam im se zahvalio i dodao da su me baš "usosili" - prepričava Dragić dogovore sa organizatorima ZOI 1984.

Nasmejani Vučko

Međutim, tek mali deo tog odabranog materijala bio je objavljen, a ostalo je negde zatureno. Dragić kaže da u Zagrebu nije video nijedan kratki film o Vučku, a nisu ga emitovali ni drugi TV centri bivše SFRJ. Zašto, ni danas mu nije jasno.


- Ljudi koji su odlučivali o tim filmovima možda nisu smatrali da je reč o vrednim delima. A možda se i politika umešala. U svakom slučaju, nije iskorišćen ni deo mogućnosti da se Vučko u filmovima ili stripu prikaže u vreme kada je imao ogromnu popularnost, ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, nego i u svetu - smatra Dragić.


Ubeđen je da se sve to moglo dobro unovčiti.


- Samo u jednoj narudžbi maskote Vučka koja je stigla iz Nemačke, poručeno je milion i po komada. Kod nas je prodato svega oko 100.000 komada. Tako je bilo i sa 24 razglednice u boji koje sam napravio. I one su rasprodate za sedam dana i više ih nije bilo u prodaji - tvrdi Dragić.

 


Kao vrhunski majstor svoga posla, Nedeljko Dragić je pripremio i knjigu snimanja za spot u kome Vučko probija plakat za snežnom pahuljicom, simbolom igara, i zavija "Sarajevoooo" okrećući se na obe strane. Tu reč, koja ima melodiju početnog akorda jedne bosanske sevdalinke, Dragić je smestio u spot od nekoliko sekundi koji se vrteo u najavama i odjavama TV prenosa olimpijskih nadmetanja u Sarajevu.


- Razradio sam prikazivanje spota sa muzičkim delom, ali ne kao džingl, prvi put je u to ubačeno ime. To je bilo Sarajevo. Samo jedna reč i na kraju vokal O, da se može produžavati koliko treba. Nije to trajalo duže od 15 sekundi - objašnjava sagovornik "Vesti".

Nemci poludeli za maskotom

Iako su od dnevnih listova u tadašnjoj Jugoslaviji samo sarajevsko "Oslobođenje" i mariborska "Večer" objavljivali strip o Vučku tokom trajanja Olimpijade, ni oni nisu puštali više od trećine pripremljenog materijala. Nedeljko Dragić je napravio i šest knjiga snimanja za crtani film, ali nijedna nije realizovana. I dok se Vučko, kome je Dragić udahnuo dobro raspoloženje, mnogo manje pojavljivao u Jugoslaviji, u Nemačkoj je bila prava pomama za tom maskotom. Čak su bila organizovana i takmičenja dece u oponašanju Vučkovog zavijanja.


Seća se i razgovora u kafiću kod Davorina Popovića Pimpeka. Došao je i Kemal Monteno. 


- Pričali smo o muzičkom delu spota. Pomislio sam da bi baš Monteno mogao da to otpeva, iako nisam bio domaćin u svetu muzike. Kemal je pristao, a ja sam se vratio u Zagreb. Trebalo je da mi pošalju traku sa više verzija tog pevanja - priča Dragić.


Međutim, na snimku koji je dobio, pevao je Zdravko Čolić, jer je navodno Kemal Monteno rekao da će on to bolje izvesti.


- Meni se svidelo, već sam bio završio spot sa slikom i muzikom, a onda u Zagreb iz Sarajeva stigne Sabahudin Selimić i kaže mi da bi taj spot trebalo izmeniti. Bio sam šokiran, pokušao sam da ga ubedim da ostane kao što sam uradio, ali je Selimić strpljivo insistirao na promeni. Kada nijedan moj argument nije prošao, shvatio sam da on to nije sam smislio i, razočaran, prihvatim izmenu - priseća se Dragić.

Tražen, a nema ga u prodaji

Iako je maskota simpatičnog vuka sa crvenim šalom i skijama u šapama bila veoma tražena, Vučka nije bilo u dovoljnim količinama na prodajnim mestima. Krenula je i polemika zbog čega nisu puštani kratki Dragićevi filmovi, i zašto u više novina nije bilo njegovog stripa u četiri sličice koje su prikazivale Vučka u raznim situacijama. Tadašnji omladinski list "Polet" iz Zagreba je konstatovao da crtani filmovi pravljeni za pauze u TV prenosu nisu nikad u celosti emitovani, a beogradska "Politika" je zabeležila da je nepoznato zašto druge jugoslovenske TV stanice nisu prikazivale Dragićeve crtane filmove.

A razlog za izmenu muzičkog dela spota, kako mu je tada objasnio Selimić, bio je nacionalni sastav BiH u kojoj su živela tri naroda. A muzički deo spota sa sevdahom, navodno, predstavlja samo muslimanski deo stanovništva. Zato su tražili neku "neutralniju" varijantu.


Dragić kaže da je teška srca prihvatio Selimićev zahtev, bio je čak spreman da sve to što je prethodno uradio, jednostavno, baci. Pozvao je Ozrena Depola, koji je imao dosta iskustva u pravljenju muzike za film. Napravili su nešto u zabavnom stilu, ali nijedan nije bio zadovoljan rezultatom.


- Od mene su iz Sarajeva tražili da hitno pošaljem novu verziju spota, jer je TV centar u Stokholmu, gde je obavljana TV razmena, to trebalo da emituje i šalje dalje. Rekao sam producentu da pošalje sav materijal, ali da izbaci iz spota Zdravka Čolića, a ubaci Ozrena Depola. Ali, desilo se da je ipak išao spot sa Čolićevim pevanjem. Neko je verovatno napravio previd, a možda je bilo i namerno. Uglavnom, sve je ostalo onako kako sam zamislio i najpre uradio, iako sam bio pristao da se to menja. Pored problema u samoj Bosni, na šta je ukazivao drug Selimić, bilo je negativnih reakcija čak u Nemačkoj među našim ljudima koji nisu bili muslimani. To potvrđuje da je politika zaista bila duboko umešana u sve - ispričao je Nedeljko Dragić.

2024 © - Vesti online