Utorak 04.03.2014.
16:04
B. Đokić - Vesti

Dužni za parking tri miliona evra

Vozilima čiji vlasnici ne plate biće blokirani točkovi
 


Zbog toga je Grad Beograd doneo odluku da kontrolori Parking servisa takozvanim lisicama blokiraju točkove vozila sa stranim registarskim oznakama, čiji vlasnici nisu platili parkiranje.

Problemu sa kaznama za parkiranje i saobraćajnim prekršajima koji počine vozači iz inostranstva, srpske vlasti posvećuju sve više pažnje.
Kako saznajemo u Upravi saobraćajne policije, kazne za prekršaje u Srbiji još nisu počeli da šalju na adrese u inostranstvo.


- Međutim, uskoro ćemo početi i sa tim. Za sada samo šaljemo dopise kolegama u državama u kojima žive počinioci prekršaja, a uskoro će im tamo stizati i kazne - kažu za "Vesti" u saobraćajnoj policiji.

Naplata potraživanja prepuštena posebnoj firmi

Sa druge strane, Parking servisi po Srbiji su sami preuzeli inicijativu i većina njih je sa firmom Euro Parking Collection plc
napravila ugovore da ih zastupaju u inostranstvu.


Kako saznajemo u JKP Parking servis u Novom Sadu, takozvana doplatna ili dnevna karta za parking koju vlasnik vozila sa stranim tablicama nije izmirio, naplaćuje se preko ove firme.


- Naplata potraživanja prepuštena je ovoj firmi, koji osnovni iznos potraživanja, a to je 900 dinara za parking kartu, uvećavaju za svoje administrativne troškove na koje mi ne utičemo. Nalozi za plaćanje upućeni navedenoj firmi se mogu izmiriti samo na taj način, plaćanjem po datim instrukcijama, a ne uplatom kod nas - kažu u novosadskom Parking servisu.


Da podsetimo, "Vestima" su se već javljali sunarodnici iz inostranstva kojima su stizale kazne za parkiranje u iznosu od preko 30 evra. Ovaj sistem, da preko Euro Parking Collection plc ostvare svoja potraživanja, već primenjuju parking servisi iz Užica, Vršca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Niša, Obrenovca, Smedereva, Šida, Vranja, Kruševca, Požege, Jagodine, Svilajnca, Kikinde, Aranđelovca, Leskovca, Sokobanje i Mladenovca, a u BiH iz Bijeljine.


To znači da svi oni koji su mislili da će ih činjenica kako žive u inostranstvu spasiti plaćanja, ubuduće im neće pomoći ukoliko po ovim gradovima Srbije ne plaćaju parkiranje, pošto će im kazne stići na kućnu adresu.

Blokada na granici

Jedno od rešenja koje vlasti u Beogradu nude kako bi se izborili sa silnim neplaćenim parking kartama jeste da se Parking servis poveže sa informacionom sistemom Uprave granične policije MUP-a Srbije, o čemu su pregovori u toku. Time nijedno vozilo sa stranim tablicama koje duguje za parkiranje ili saobraćajni prekršaj, neće moći da napusti teritoriju Srbije dok se te obaveze ne izmire.

 

"Mrtvi pijani" na robiju

Pale su i prve žrtve novih propisa u saobraćaju, čija primena je počela 1. marta. Tako je V. Ž. iz Svrljiga zaustavljen bez vozačke i lične karte, a alko-test je utvrdio da ima 3,35 promila alkohola u krvi. Odmah je odveden na trežnjenje, a onda kod sudije za prekršaje koji ga je kaznio sa 40 dana zatvora.
Kod S. D. (41) iz Niša je utvrđeno da u krvi ima 3,09 promila alkohola, pa je zadržan na trežnjenju, nakon čega je prepušten sudiji za prekršaje.

Sutra: Kazne čekaju u zavičaju

2024 © - Vesti online