Utorak 04.03.2014.
14:03
J. Arsenović - Vesti

Beograd na vodi, Morava u kanalu

Započeto pre 37 godina: Železnička stanica Prokop
 


Najpoznatiji je svakako projekat Beograd na vodi koji je, eto, sasvim slučajno, imao svečano predstavljanje u finišu predizborne kampanje, u Dubaiju, gradu odakle i potiču njegovi finansijeri, dok će svetsku premijeru imati 11. marta u Kanu, dva dana uoči izborne tišine.

I taman kada se ponadate da je realno sagledavanje razvoja Srbije preovladalo kod većine političara, ministar prostornog planiranja Milan Bačević se oglasio sa čuvenim i verovalo se zaboravljenim projektom izgradnje Kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more! Ministar, kojeg nema na izbornoj listi naprednjaka, ne odustaje od projekta Morava, čija se cena kreće od 10 do 15 milijardi evra, a zbog kojeg je više puta u javnosti dočekan uz podsmehe. Bačević kaže da su Kinezi, dok čekaju izgradnju Kanala, spremni odmah da ulažu u podizanju malih hidrocentrala na Moravi.
Istine radi, ne prednjače samo naprednjaci u projektima zamašnih gabarita. Tu je i Dragan Marković Palma, koji bi da u svojoj Jagodini ugosti Olimpijadu!

Sa njujorških dokova

Beograd na vodi bio je izborni adut Aleksandra Vučića i na prethodnim izborima 2012, kada je kao kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda u srpsku prestonicu doveo bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija, koji se odmah "dosetio" da bi grad na ovako dobroj lokaciji morao da se "spusti" na svoje obale.

Tako su milioni i milijarde investicija u najavi ponovo ključni aduti predizbornih kampanja.


- Danas su nemoguće ciljeve preuzeli političari. Nesposobni da ostvare ono potrebno i moguće, bave se prizivanjem nemogućih, nerealnih i neostvarivih ciljeva. Prizivaju lepu, a neostvarivu stvarnost! Takvi ciljevi se tokom izborne kampanje javnosti prezentuju kao ciljna obećanja koja samo oni - ti i ti - mogu da ostvare. Tako srpski politički nadrealisti u svakom izbornom ciklusu objavljuju almanah Nemoguće - komentariše sociolog Srećko Mihajlović.


Očito je da se igra na zaboravnost glasača koji svoje primedbe na rad državnih organa i neostvarena obećanja političara ne mogu da dostave, recimo, na šalter za brze odgovore, jedno od neostvarenih obećanja naprednjaka. Po svemu sudeći, šalter je bio komplikovaniji za realizaciju od izmeštanja železničke stanice i Savskog amfiteatra, obaveze koju Srbija preuzima na sebe kako bi moglo da se započne sa izgradnjom Beograda na vodi, superluksuznog grada u gradu. Još samo da saznamo ko će od prosečnih Srba tu moći da stanuje i šopinguje?

Prokop(avanje) rokova

Železnička stanica Prokop je jedan od najboljih primera dugotrajne realizacije velikih projekata kojima se kraj ne vidi, kao savremeno zidanje Skadra na Bojani. Izgradnja Prokopa je započeta još 1977, sa planiranim rokom izgradnje od 18 meseci, a ni do današnjih dana nije završen, iako je i to jedan od uslova za spuštanje Beograda na reke. Da li vredi podsećati da je kao kandidat za gradonačelnika Beograda Milutin Mrkonjić 2008. obećavao da će radovi na stanici Prokop biti završeni u roku od godinu dana.

2024 © - Vesti online