Uz dobre ljude sve je lepše i lakše

Hvala od srca: Svetomir i Snežana Stamenković

Ona je učenica drugog razreda Tehničke škole i dobar je đak. Istina, zbog narušenog zdravlja, Svetomira smo zatekli kako leži u krevetu s polovinom zagrejanog crepa, koji je stavio pod kičmu. Od teških bolova jedva je ustao. Njegova supruga Snežana, koja od rođenja ima problema s kukovima, gegajući se otvorila nam je vrata, prijatno iznenađena našom posetom, a još više prilogom dobročinitelja koji ih nije zaboravio.


- Hvala do neba tom dragom čoveku iz daleke Australije. Neka mu božje blagodeti uvek krase kuću. Misli on na nas, na našu Tamaru koja sa 16 godina preuzima kuću i vodi brigu o svima nama. Bolest nas sustiže, ali važno nam je samo da je dete zdravo i da nam njena ljubav greje srca. Novac nam je i te kako dobro došao, da kupimo malo hrane, onu koju voli Tamara. Isto tako, da vratimo neke sitne dugove, ali i da naša ćerka ima za školovanje. Samo čekam da me popuste bolovi, pa da idem odmah da tražim posao u nadnici. Ako ništa drugo, čeka me kopanje grobova - kaže Svetomir, čija porodica živi od 100 evra invalidske penzije koju prima njegova supruga.

Vredna i radna: Tamara Stamenković
 


U nastavku razgovora, rekao nam je da je obavio sve preglede i snimanje kičme u vranjskoj bolnici i da su mu rekli da ima uklještenje na tri mesta. Bolovi su jaki, a on trpi. Ćuti i stavlja zagrejan crep, kako bi mu bilo bolje.

Ćerka ponos i dika

Pozdravljajući se od Stamenkovića, iskoristili su priliku da nam s ponosom pokažu svoju skromnu kućicu, koja je skoro krečena spolja.
- Sve je to sama okrečila Tamara. Kupila je polikolor i okrečila celu kućicu valjkom nadenutim na dugačku letvu. Nije stala sa radom dok nije završila. Htela je da poleti od radosti što je naš trošni dom dobio novi izgled - istakla je majka Snežana.

- To je od napornog nadničarskog rada, od kopanja grobova, po suncu, kišu, snegu i mrazu. Godinama je tako. Iako mi je jedna noga 18 santimetara kraća, morao sam da radim zbog Tamare. Ona je naš svetionik života, naša nada u bolje sutra - ponosno će Svetomir.


Stamenkovići su, iako žive skromno i teško, srećni. Tamara je ta koja unosi beskrajnu ljubav u sobičak gde sve troje spavaju, hrane se i provode dane. Svetomir moli Boga da se digne na noge i krene u potragu za poslom. Svaki zarađen dinar u nadnici, za njih je veliki kao kuća.


- Hvala još jednom donatoru na ukazanoj pomoći. Ovaj novac je kao melem na ranu. Toliko nam znači da ne mogu rečima da iskažem. Da ste nam svi živi i zdravi, srećni i veseli! - poručili su Stamenkovići na rastanku.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online