Ponedeljak 03.03.2014.
21:55
Beta

''Oduzimati muslimanima problematičnu decu, da ne bi postali bombaši''

Preventivna mera: Boris Džonson
 

Takva deca su, ocenjuje Džonson, žrtve zlostavljanja i pod rizikom da ih roditelji pretvore u ekstremiste. Muslimanski savet Britanije odmah je upozorio da Džonsonove opaske mogu da pobude antimuslimanska osećanja.

Džonson je u kolumni upozorio da neke mlade ljude "uče ludim stvarima", slične gledištima dvojice ekstremista, simpatizera Al Kaide, koji su nasred ulice u jugoistočnom Londonu prošle godine surovo ubili vojnika Fizilijera Lija Rigbija.

"Trenutno, socijalne službe nerado intervenišu, čak i kada one i policija imaju jasan dokaz o onome što se dešava, jer nije sigurno da bi zakon o zaštiti dece podržao takvu akciju", ocenjuje gradonačelnik Londona.

On dodaje da "dete može da bude stavljeno pod nadzor socijalne službe ako je izloženo pornografiji ili je zlostavljano, ali ne i ako je na meti ovih totalno sumornih i nihilističkih svetskih gledišta koja bi mogla da učine da postane ubica".

"Čuo sam za bar jedan slučaj kada je mlađi brat ili sestra osuđenog teroriste na dobrom putu da postane radikalan/radikalna, i nije jasno da li bi intervencija bila u skladu sa zakonom. To je apsurd. Zakon bi očigledno trebalo da radikalizaciju tretira kao oblik zlostavljanja dece", ističe Džonson.

Džonson je ranije, u svom mesečnom uključenju u program radija El-Bi-Si (LBC), rekao da je dugo i pomno razmišljao pre nego što je u javnost izneo svoje zalaganje za intervenciju u tim slučajevima, kojih, kako je ukazao, "nema više od nekoliko stotina".

2024 © - Vesti online