Utorak 04.03.2014.
08:00
zadovoljna.hr

Trikovi za odvikavanje od grickanja noktiju

Odvratna navika! Oslobodite je se što pre možete!
 

Upaljena koža, crvenilo, neugledni rubovi nokta, infekcije i vidljivi rubovi jagodica opisuju izgled noktiju podložnih ružnoj navici grickanja. Osim estetskih ova navika ima i vrlo neprijatne zdravstvene posledice, jer učestalim stavljanjem prstiju u usta unosimo na stotine virusa i bakterija iz okoline.

Premazi za nokte gorkog ukusa i nepodnošljivog mirisa

Trik koji se često koristi kada su u pitanju deca koja grickaju nokte je premazivanje prstiju smesom gorkog i smrdljivog ukusa. Upravo na toj bazi je moguće pronaći lakove za nokte koji sprečavanju približavanje ustima. Druga slična opcija je dodatak ljute papričice i ribljeg ulja u kremu za ruke.

Uposlite ruke vežbanjem, stiskanjem loptice...

Upošljavanje prstiju na način da u situacijama kada mirujete stiskate lopticu ili prebacujete novčić od palca do malog prsta, efikasna je metoda protiv grickanja. Vežba koja jednako pomaže u oslobađanju stresa i samim time u smanjenju potrebe za grickanjem je ukrštanje ruku.

Vežbu možete izvesti stojeći ili sedeći na način da desni dlan na predelu zgloba prebacite preko levog i isprepletete prste vraćajući sklopnjene dlanove prema telu i stavljajući ih naslonjene na bradu.


Fotografiju svojih noktiju držite pred očima što češće

Fotografišite izgled svojih noktiju i uporedite ih sa negovanima, potrudite se da vam takva fotografija bude pred očima što češće. Drugi savet je da tokom druženja nastojite dlanove držati otvorenima i time vidljivim bez skrivanja. Pogledi drugih bit će vam dovoljna opomena da odustanete od posezanja za novim 'grizom'.

2024 © - Vesti online