Ponedeljak 03.03.2014.
15:01
D. Dekić - Vesti

Otimanje "demokrata" za Zorana

Zaboravljena sloga: U akciji "Šetam za Zorana" prošle godine Jovanović, Tadić, Đilas i Pajtić

Demokratska stranka i njen lider Dragan Đilas su to odbili jer su planirali skup na beogradskom Trgu Republike. U tek osnovanoj Novoj demokratskoj stranci Borisa Tadića spremni su da se pridruže jedinstvenoj manifestaciji ako se takav dogovor postigne među strankama opozicije, a ako ne, rešili su da sami obeleže taj dan, dok se iz Nove stranke nekadašnjeg premijera Zorana Živkovića ovim povodom još nisu oglasili.

Čedin spot

LDP se u predizbornoj kampanji reklamira spotom u kojem građani traže od Čedomira Jovanovića da istraje u istraživanju političke pozadine i pronalaženju inspiratora Đinđićevog ubistva. RTS je zabranio emitovanje tog spota, što je LDP ocenio kao pokušaj struktura koje hoće da sakriju sopstvenu krivicu i odgovornost za to ubistvo.

LDP je istakao da je važno da se očuva nadstranački karakter tog događaja i spreči zloupotreba u kampanji okupljanjem građana bez stranačkih obeležja koji poštuju političko nasleđe i rezultate reformske politike pokojnog premijera.
DS uzvraća da ne odustaje od ustaljene partijske tradicije odlaska na Đinđićev grob, polaganja venaca na mestu gde je izvršen atentat i organizovanja finala u besedništvu koje se svake godine održava u čast Zorana Đinđića.


Centralni događaj će, kako kažu, biti veliki večernji skup na beogradskom Trgu Republike koji počinje Zoranovim govorima iz devedesetih. Tvrde da to ne rade u predizborne svrhe. Funkcioner DS Borko Stefanović ističe da je Đinđić nasleđe svih građana, pa je otimanje za čuvare uspomene na njegov lik i delo - neukusno.


- Đinđić je bio najuspešniji reformator i lider Demokratske stranke. Organizator obeležavanja godišnjice njegovog ubistva je uvek, pre svih, bila njegova DS. Sve ostalo je potreba partijskog bojenja stvari u kojem mi nećemo učestvovati, niti se baviti time čije je Đinđić nasleđe - rekao je Stefanović za "Vesti". On je ocenio da neke partije nemaju svoju politiku, pa se bave navodnim svađama Đinđićevih naslednika.

Mart pun značajnih datuma

U martu i druge partije obeležavaju značajne datume. Srpski pokret obnove 9. marta na Trgu Republike obeležava 23 godine demonstracija protiv Miloševićeva. Dan uoči Đinđićevog ubistva je i godišnjica smrti bivšeg presednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića kada deo socijalista predvođen Milutinom Mrkonjićem polaže cveće i vence na njegovo grob u Požarevcu.

2024 © - Vesti online