Ponedeljak 03.03.2014.
13:30
Beta

Hrvati: Srbija negira zločine

Na početku glavne rasprave u sporu sa Srbijom po međusobnoj optužbi za genocid, Hrvatska tvrdi da će dokazati da je njihova tužba zasnovana
 

Glavna zastupnica Hrvatske Vesna Crnić-Grotić rekla je da je SRJ, pod vođstvom Slobodana Miloševića organizovala, podstakla i počinila "genocindu kampanju" u Hrvatskoj, u nameri da "delimično ili potpuno uništi" tamošnje nesrpsko stanovništvo.

Miloševića je označila kao kreatora te "kampanje". Ideja Velike Srbije, kazala je Crnić-Grotić, pokrenuta je 1986, a od 1990. je Milošević, zajedno sa svojim saradnicima, uključujući Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića-Arkana, pokrenuo je "genocidnu kampanju" u Hrvatskoj. Počela je "govorom mržnje protiv Hrvata" koja je "otvorila vrata genocidnim aktima". Kao ilustraciju tih akata, hrvatska delegacija prikazala je sudijama snimak uništenog Vukovara.

Posle pada Miloševića, uprkos pregovorima o "pravičnom rešenju" sa novim vlastima u Beogradu, "mnogi politički lideri u Srbiji...ostali su uporni do današnjih dana u negiranju" zločina u Hrvatskoj, tvrdila je hrvatska zastupnica, precizirajući da hrvatske vlasti još tragaju za 864 nestale osobe, kao i za mnogim kulturnim dobrima.

"Pokušali smo više puta, ali nove vlade u Srbiji ostale su nevoljne da se suoče sa istinom", naglasila je Crnić-Grotić i navela primer predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji "odbija" da prizna da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid, "uprkos presudi ovog suda". Crnić-Grotić je primetila i da se Nikolić nije odrekao svoje povezanosti sa Vojislavom Šešeljem.

Zastupnica Hrvatske tvrdila je i da Srbija "traži utočište" u činjenici da niko nije bio optužen, ni osuđen za genocid u Hrvatskoj pred Haškim tribunalom. 

2024 © - Vesti online