Ponedeljak 03.03.2014.
09:47
Beta

Medvedev: Janukovič je (beznačajni) predsednik Ukrajine

"Da, vlast predsednika Janukoviča je praktično beznačajna, ali prema ukrajinskom Ustavu, on je i dalje legitimni šef države", napisao je Medvedev na svom profilu na Fejsbuku.

Svrgnuti predsednik Ukrajine je i dalje legitimni predsednik te bivše sovjetske republike, iako je njegova vlast beznačajna: Dmitrij Medvedev

Rusija je prihvatila da garantuje zaštitu Janukoviču, koji se u petak prvi put pojavio u javnosti od kada je smenjen i održao konferenciju za novinare u Rostovu na Donu.

Medvedev je rekao da je Rusija spremna da razvija "prijateljske odnose s bratskom državom Ukrajinom", ali ne i s prelaznim vlastima koje su smenile Janukoviča.

VIDEO: Janukovič od besa polomio penkalo

"Ukrajina nije za nas grupa ljudi koja se dočepala vlasti posle prolivene krvi i koja krši Ustav i ostale zakone države. To je zemlja s različitim ljudima. Ukrajinci, Rusi, Tatari, Jevreji i drugi narodi u toj zemlji žive u slozi", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, ako je Janukovič odgovoran za zločine, trebalo je da bude pokrenuta procedura njegove smene u skladu s Ustavom. Janukovič je u petak rekao da je i dalje legitimni predsednik, jer nije potpisao zakone koje je usvojila Vrhovna rada, a da je njegov opoziv izglasan pod pritiskom.

"Preuzimanje vlasti je bilo proizvoljno, što može kulminirati pučom i novim krvoprolićem", rekao je Medvedev i dodao da je "Rusiji potrebna jaka i stabilna Ukrajina".

Zbog krize u Ukrajini pala vrednost ruske rublje

 

Zbog krize u Ukrajini trgovanje na ruskoj berzi opalo je za 10 odsto, a vrednost ruske valute, rublje, na do sada je najnižem nivou u odnosu na američki dolar i evro.

 

Rusija je tokom vikenda intervenisala kako bi preuzela kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom  Krimom, koje ima strateški značaj, a nova vlada u Kijevu strahuje od šire invazije ruskih snaga. Zapad je odgovorio najavom sankcija, a SAD su zapretile mogućim zamrzavanjem ruskih sredstava i trgovinskim kaznama. Razmena na moskovskoj berzi jutros je opala za 10 odsto u prvih sat vremena trgovanja, mada je potom došlo do blagog poboljšanja.

 

Ruska rublja, čija je vrednost ove godine već opala za 10 odsto, u odnosu na evro prvi put je pala na nivo od više od 50 rubalja za jedan evro. Vrednost rublje u odnosu na američku valutu dostigla je nivo od manje od 36,4 rublje za jedan dolar.

2024 © - Vesti online