Nedelja 02.03.2014.
19:33 >> 23:34h
Beta, RTS

Komandant ukrajinske mornarice prešao na stranu Rusa, vlasti ga optužile za veleizdaju

Optužen za veleizdaju: Denis Berezovskij
 

"Ja, Denis Berezovski zaklinjem se na vernost narodu Krima i preuzimam na sebe obavezu da ga štitim, kao što propisuje zakon", izjavio je Berezovski, a prenosi Glas Rusije.

Posle Berezovskog, nekoliko visokorangiranih zvaničnika na Krimu zakleli su se na vernost narodu te autonomne pokrajine, piše ''Raša tudej''. To su učinili šef bezbednosti Krima Pejtor Zima, šef Odseka za unutrašnje poslove Sergej Abisov, šef Službe za vanredne situacije Sergej Šakov i v. d. šefa Granične policije Viktor Melničenko.

Zamenik sekretara ukrajinskog Saveta bezbednosti Viktorija Siumar istakla je da je protiv Berezovskog podignuta optužnica.

"Tokom blokade ruskih snaga centralnog štaba mornarice u Sevastopolju, Berezovski nije pružio otpor i položio je svoje oružje", rekla je ona i dodala da je admiral Serhij Hajduk postavljen je glavnokomandujućeg mornarice.

Dešavanja na Krimu iz časa u čas možete pratiti OVDE.

Admiralski brod u ukrajinskoj ratnoj mornarici, fregata Hetman Sahaidačni ranije je odbila poslušnost vlastima u Kijevu i preći će na rusku stranu, javlja Raša tudej, pozivajući se na izjavu ruskog senatora Igora Morozova. Prema navodima Raša tudej, fregata se vraća kući nakon učešća u operacijama NATO u Adenskom zalivu.

Bilo je oprečnih informacija gde je tačno brod, ali je Morozov, član komiteta za međunarodne poslove, potvrdio za list ''Izvestja'' da je brod prešao na rusku stranu i da se vraća u Crno More.

"Posada je ispunila naređenje vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Viktora Janukoviča", dodao je Morozov.

2024 © - Vesti online