Ponedeljak 03.03.2014.
08:00
magazine.net

Nikada više ne stavljajte kriškicu limuna u piće

Eto, stvarno morate svega da se čuvate, pa i naizgled dobrodušnog limuna

Uzorke bi uzeli čim bi piće bilo posluženo, dakle pre ispijanja ili nekog drugog fizičkog kontakta. O poreklu mikroba naučnici su mogli samo da nagađaju.


"Iako je poznato da limun ima neka antibakterijska svojstva, rezultati su pokazali da širok spektar mikroorganizama može da opstane čak i na narezanom limunu. Vlasnici restorana i kafića bi trebalo da budu svesni da zajedno s limunom u čašu stavljaju potencijalno patogene mikroorganizme“, navodi se u studiji.


Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije u medicinskom centru NYU Langon, sproveo je desetine sličnih istraživanja. Otkrio je da je čak polovina limunovih kriškica zagađena ljudskim fekalijama zbog direktnog dodira i diranja prstima.


Zabeleženo je, naime, da mnogi rade u nehigijenskim uslovima, a osim toga u dodiru su sa drugim namirnicama ili su prali čaše, a nakon toga dirali hranu i limun bez rukavica i bez prethodno opranih ruku. Na limun mogu da se prenesu bakterije i ukoliko se ne operu ruke nakon odlaska u WC, kijanjem ili kašljanjem.


Tierno kaže da postoji mogućnost da se konzument zbog toga razboli, ali tvrdi da ne postoji veliki rizik. Slični mikrobi nađeni su i u posudicama za so, biber, ulje i kečap, kao i na priboru za jelo.

2024 © - Vesti online