Subota 20.03.2010.
21:46
Tanjug

"Dani komedije" u Jagodini

Scena iz predstave "Dundo Maroje"

"Snaga komedije je ozbiljnost, to je bila želja svih velikih komedigrafa - Šekspira, Molijera, Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Aleksandra Popovića, Duška Kovačevića", rekao je Brajović na otvaranju festivala.


Istakavši da je komedija "lek, slatka oblanda okolo, unutra gorko", Brajović je gledaocima poželeo da im festival bude sladak i podsetio da je i sam igrao na prvom festivalu komedije u Jagodini 1972. godine.


Pre otvaranja festivala Brajović je, u holu Centra za kulturu, otvorio izložbu posvećenu Dobrici Milutinoviću, po kome je ustanovljena nagrada za glumce "Dobričin prsten", Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, čiji je autor Veroslava Petrović.


Prvu predstavu, od sedam u konkurenciji za nagrade, po izboru selektora pozorišnog kritičara i teatrologa Ane Tasić, odigralo je Kruševačko pozorište - "Dundo Maroje" Marina Držića u režiji Kokana Mladenovića.


Predstave će ocenjivati žiri u sastavu glumac Tanasije Uzunović (predsednik), glumica Ljiljana Đurić i vajar Marija Vulić.

Najbolja predstava, po oceni žirija, biće nagrađena nagradom "Mija Aleksić", dok će najsmešniju predstavu izabrati publika - za nagradu "Miodrag Petrović - Čkalja".


Svečanom otvaranju prisustovali su čelnici grada Jagodine sa gradonačelnikom Draganom Markovićem - Palmom na čelu.

Sutra uveče, na repertoaru je predstava "Buba u uhu", u režiji Olivera Đurđevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

2024 © - Vesti online