Nedelja 02.03.2014.
08:51
Beta

ETA stavlja svoje oružje van upotrebe

Ne zavisi sve od nas: Pripadnici ETA
 

U saopštenju od 24. februara koji je objavio baskijski list Gara, ETA je navela da je odluka doneta posle zahteva međunarodne komisije za nadgledanje primirja u Baskiji. Članovi komisije su ove nedelje boravili u baskijskom gradu Bilbao.

"Taj proces je počeo i biće težak, jer ne zavisi samo od volje ETA-e i profesionalnosti komisije, već i od španske vlade", navodi se u saopštenju, u kojem se aludira da španska vlada ne priznaje legitimitet komisije, s kojom odbija svaki dijalog.

Organizacija je osnovana 1959. godine i borila se za nezavisnost svoje
teritorije koja se proteže jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a
drugim delom na severu Španije, na području Pirineja.

ETA je skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom znači
"Za Baskijsku otadžbinu i slobodu". Mnoge države tu organizaciju
smatraju terorističkom.

Organizacija tom odlukom želi da stvori "bezbedniju atmosferu" u Baskiji na putu ka rešavanju političkog konflikta sa Španijom. Jedan od glavnih sporova ETA-e i Španije jeste pitanje zatvorenika koji su rasuti po zemlji.

Španija više od dve decenije uhapšene članove organizacije šalje u zatvore širom zemlje, kako bi im bila onemogućena svaka komunikacija. Procenjuje se da se u zatvorima u Španiji i Francuskoj nalazi oko 700 članova ETA, a da se u zatvorima u Baskiji, na severu zemlje, nalazi njih dvadesetak.

ETA se smatra odgovornom za ubistva više od 825 ljudi od 1960-ih godina. Ta baskijska organizacija borila se oružanim putem za nezavisnost Baskije, sve do 2011. godine, kada je proglašen trajan prekid vatre posle hapšenja većine ključnih članova.

2024 © - Vesti online