Nedelja 02.03.2014.
13:42
D. Lj. Joksić - Vesti

Skoplje kao Hitlerov Berlin?

Skoplje
 

- Skoplje se ne može porediti ni sa jednim gradom 21. veka zato što takvih projekata nema nigde u svetu, ali se može uporediti sa jednim gradom iz prošlosti, a to je Berlin 30-ih godina. Ja proučavam ideologiju nacizma, doktrinu Hitlera koja je unakazila Nemačku. On je pravio nacističku Nemačku preko svog arhitekte Špera. Vaša vlast je na tom tragu - rekao je Maković, koji je u Skoplju učestvovao u debati "Spomenici i politika: da li je "Skoplje 2014" kulturni ili politički projekat".

Znak opasne bolesti

Da se živi u jednom virtualnom svetu, to je znak bolesti, to je znak duboke psihičke poremećenosti. Ako vi živite u fantaziji, a odbijate da priznate činjenice i realnost, onda je to stvarno zabrinjavajuće, rekao je Maković.

Zgranut i užasnut onim što je video u Skoplju, on je rekao da nema ni govora o nekakvoj kulturi, umetnosti, niti estetici. - To je politički projekat zasnovan na velikoj laži, to je politički kič koji pokazuje samovolju vlasti.


Ne štedeći oštre reči kritike, Maković je primetio i niz drugih nelogičnosti u vladinom projektu "Skoplje 2014'. - Kakve veze ima car Samuil i Justinijan, Goce Delčev i druga gospoda na konju? A onda tu je Aleksandar Makedonski u sredini, a sa strane Filip Makedonski, to je tek pravi užas - primetio je Maković.


Za njega je nelogična opsednutost makedonskih vlasti sa barokom.
- Nikada barok nije bio supstanca za pravoslavnu sredinu. Barok je proizvod kontrareformacije, dakle to je direktno jedan politički projekat - rekao je Maković i ocenio da je projekat "Skoplje 2014" posledica "euforije pojačanog nacionalizma koji je prerastao u histeriju".

2024 © - Vesti online