Subota 01.03.2014.
15:20 >> 19:41h
Beta

Savet podržao Putina, ide vojska na Krim

Zabrinut razvojem situacije na Krimu: Vladimir Putin
 

"To je tačka gledišta Saveta federacije. Odluku donosi predsednik. Za sada nema te odluke", rekao je Peskov.

Peskov je kazao da je Putin dobio "ceo spisak sredstava koja su neophodna da se reši situacija, kako što se tiče uvođenja vojske, tako i što se tiče povlačenja ambasadora iz SAD".

"Ipak, treba naglasiti, da ni prvu, ni drugu odluku predsednik za sada nije doneo. Takvih odluka za sada nema", kazao je Peskov.


Savet federacije, koji je odobrio zahtev Putina, ima 166 članova. Na početku sednice bilo je problema sa kvorumom, ali je predsednica tog doma Valentina Matvijenko kazala da senatori imaju pravo da glasaju za druge.

Prva registracija pokazala je prisustvo 85 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum. U direktnom prenosu prikazano je rukovodstvo tog doma, i pojedini senatori koji su istupali, ali nijednom nije prikazana cela sala.

Putin je na osnovu Ustava zatražio korišćenje oružanih snaga na teritoriji Ukrajine.

Zahtev je obrazložen vanrednom situacijom u Ukrajini i pretnji ruskim građanima na teritoriji te zemlje, kao i ruskim snagama na ruskim vojnim objektima u Ukrajini na osnovu međunarodnih sporazuma.

Pročitajte i:

* Vlasti Krima: Putine, pomagaj!

* Invazija Rusa na Krim!

* Obama: Rusijo, smiri se!

* Zašto je Krim toliko važan Rusiji?

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je da potez Rusije predstavlja "potencijalno opasnu pretnju" suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Hejg je istakao da je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim o načinima smirivanja situacije, kao i da je pozvao ruskog ambasadora kome je prenio zabrinutosti Londona. 

2024 © - Vesti online