Subota 01.03.2014.
12:53
Srna

Dodik: 1. mart će sahraniti BiH

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Dodik je rekao da nikom ne spori pravo da taj datum proslavlja, ali je istakao da su tog datuma 1992. godine počeli sukobi i ogromna stradanja, jer se bez političkog dogovora nije smelo ići u referendum o nezavisnosti BiH.

Pročitajte još:

* Bošnjaci slave datum kada je pala krv

"Mi nikom ne namećemo 9. januar, ali je ovo nametanje jer je reč o BiH. Ako je reč o priči koja se zove BiH, onda mi treba da budemo unutra, ali ako neko zloupotrebljava BiH, onda mora da računa na naš stav a to je odbijanje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocenio i neprihvatljivim što mnogi strani zvaničnici u BiH prihvataju 1. mart bez zakonskog uporišta, što govori o određenim političkim koncepcijama.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obeležava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Istog dana ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović te spaljena srpska zastava, što je bio jedan od događaja koji su nagovestili građanski rat u bivšoj BiH.

2024 © - Vesti online