Petak 28.02.2014.
22:22
danas.rs

Vučićevu pobedu niko i ništa neće ugroziti

Ne sumnja u pobedu Vučića: Milorad Dodik u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem
 

"Uostalom, rezultat izbornog procesa u Srbiji je potpuno izvestan, jer je prema svim anketama neprikosnovena pobeda Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Tu pobedu niko i ništa neće ugroziti", istakao je Dodik u intervjuu za ''Danas''.

Srpska demokratska stranka vas optužuje da se ponovo mešate u izbore u Srbiji, što potkrepljuju vašim susretom s liderom DSS Vojislavom Koštunicom.

- Naš sastanak u Andrićgradu nije imao nikakav politički predznak. Koštunica je jedan od ranijih premijera Srbije, s kojim sam lično dobro sarađivao. Ovde u Republici Srpskoj vlada uverenje da je Koštunica značajno pomagao RS. To je kasnije činio i predsednik Boris Tadić, a sada Aleksandar Vučić.

Najbolje rešenje za BiH je konfederacija

Zašto smatrate da je za BiH najbolje rešenje konfederacija?
- Zato što bi bio svako na svome, a opet bi se sačuvao neki okvir. Imali bismo dogovorenih nekoliko zajedničkih funkcija, kao što su spoljni poslovi i zajednički prostor, ali bismo imali svako svoje jasne i čvrste nadležnosti, dok bi BiH sprovodila samo ono što se dogovori. BiH ne može da preživi, jer je ona paćeničko mesto za sve i, ukoliko taj prostor u bilo kom geopolitičkom smislu može da opstane, onda može da opstane samo kao konfederacija. Ili čak i kao unija dobrovoljno udruženih država na njenom prostoru, od kojih je jedna Republika Srpska.

Opoziciona SDS, ipak, tvrdi da potkopavate aktuelnu vlast u Srbiji, odnosno Vučića.

- Naravno da to nije tačno, jer odavno se nije desilo da se u Srbiji vodi izborna kampanja s tako izvesnim rezultatima. Vučić i njegova partija imaju nesumnjivo veliku podršku i moj susret sa bilo kim ne može da ugrozi njegovu nedvosmislenu i neupitnu pobedu na tim izborima. Uostalom, ja sam veoma zadovoljan saradnjom i kontaktima koje imam s Vučićem i to ćemo nastaviti.

Mladen Bosić iz SDS tvrdi da podrivate vladu u Beogradu, koja se bori protiv korupcije i kriminala, zbog vaših veza s tajkunima u Srbiji i zbog para koje su iznete iz Srpske.

- To je notorna laž i priča za dnevno političke potrebe. Moji kontakti sa gospodinom Miškovićem bili su isključivo vezani za širenje njegovih poslovnih aktivnosti u RS. Poslovi koji su ovde obavljani urađeni su u skladu sa zakonima i nije bilo nikakvih zloupotreba. To što bilo ko radi u Srbiji jeste stvar srbijanskih organa i njihovih aktivnosti i ja nikada nisam osporavao akcije legalnih institucija. Međutim, ako je iko prvak u lažima, korupciji, kriminalu, ubistvima masovnim i pojedinačnim i svakakvim drugim, to je onda SDS.

Da li BiH preti ukrajinski scenario?

- Mislim da je ovo sada, s ovim nemirima, bio poslednji pokušaj određene grupe u međunarodnoj zajednici da modelira situaciju sličnu onoj koju smo gledali u Libiji, Alžiru, Siriji, Tunisu i sada u Ukrajini. Cilj je bio da se početno socijalno nezadovoljstvo brzo kanališe u neke političke zahteve. Sve to se moglo videti u Federaciji ovih dana, gde je u početku na ulicama svakako bilo socijalno ugroženih ljudi, ali čije je nezadovoljstvo iskoristio takozvani nevladin sektor, koga plaćaju strane zemlje, da bi u zemlji napravio haos.

Može li se, ipak, izazvati nestabilnost u RS?

- Kao najodgovorniji čovek u RS mogu da potvrdim da su stvari pod kontrolom i da funkcionišu institucije. Ponosan sam na jedan broj ljudi u RS što nisu naseli na takve provokacije i izazove od strane marginalnih političkih grupa i predstavnika nekog nevladinog sektora, studenata, koji imaju 35 godina i još nisu ni apsolventi.

2024 © - Vesti online