Subota 01.03.2014.
18:01
J. Arsenović - Vesti

Svet na pragu velikog rata?

Pod ruskom kontrolom: Naoružani vojnici na aerodromu u Krimu
 

Juče je ukrajinski parlament zatražio od SAD i Velike Britanije da im garantuju državni suverenitet. Iz časa u čas stižu kontradiktorne agencijske vesti o tome da li je ruska vojska zauzela aerodrome na Krimu.
 

Neće biti krvavog sukoba!

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić nije zagovornik sumornih prognoza vezanih za mogućnost da se sukobi iz Ukrajine preliju na ostatak Evrope.
- Mislim da nikome ne pada na pamet da izazove sukob između Ukrajine i Rusije jer bi to bio krvavi sukob. Verujem da se stvari mogu rešiti na diplomatski način i ako dođe do sukoba, verujem da će on biti ograničen na Krim.

Šta će se dešavati u najbližoj budućnosti, da li sukob u drugoj po veličini evropskoj državi razapetoj između Zapada i Rusije može da se "prelije" na ostatak kontinenta niko se ne usuđuje da procenjuje, pa ni oni najhrabriji vojno-politički komentatori. Za bivšeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića ukrajinska kriza se već reflektovala na Evropu.


- Kriza u tako velikoj zemlji, s tako važnim geostrateškim položajem, ne može biti po svojim posledicama ograničena na granice Ukrajine. Vidimo da su praktično već zaoštreni odnosi EU i Rusije, kao i odnosi NATO-a i Rusije i da je kriza u ovoj zemlji s ogromnim ekonomskim i ljudskim potencijalima postala uzrok destabilizacije širih odnosa, uključujući tu i strateške odnose Istoka i Zapada - kaže Jovanović za "Vesti".


Da li Evropi preti rat širih razmera i kako će u celoj situaciji da prođe roviti Balkan, još uvek neizlečen od posledica etničkih sukoba 90-ih godina prošlog veka, pitanje je koje se još uvek ne eksponira u vezi s ukrajinskom krizom. Jovanović smatra da će Zapad predvođen NATO-om nastojati da što pre obavi nezavršene poslove na Balkanu.
 

EU pogazila sporazum

Miroslav Lazanski postavlja pitanje ko može da veruje garancijama EU i zapadnih zemalja s obzirom na to da su oni prešli preko kršenja sporazuma između ukrajinskih vlasti i opozicije koji je predvideo raspisivanje vanrednih izbora kao način da se prebrodi kriza.
- Sporazum između Janukoviča i opozicije od 21. februara potpisali su i kao neku vrstu garanta u ime EU i ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske. Sledećeg jutra opozicija je brutalno srušila taj sporazum, EU je požurila da prizna opoziciju kao vlast, ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske ponašaju se kao da su potpisali papir o prevremenim izborima na Jupiteru - komentariše Lazanski u "Politici".

- A to su da NATO i Brisel vladaju čitavim Balkanom, uključujući tu i Srbiju od koje će se zahtevati da sledi zapadnu bezbednosnu strategiju koja u suštini vodi globalnom sukobu. Srbija treba da promeni spoljnu politiku, ali ne tako što će biti bliža EU i NATO, već što će ojačati svoju neutralnost i distancirati se od ekspanzionističke politike NATO i EU, na šta nas upućuju i istorijska iskustva - dodaje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Krvavi sukobi u Kijevu (Foto: Arhiva)

* Živ je: Nisam svrgnut, fašisti me ruše!

* FA: Rusija ne može ni ratom ni gasom da pritisne Ukrajinu

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

* Da li će EU i Rusija da "zarate" oko Ukrajine?

* Lazanski: U Ukrajini klasičan puč

Za saradnika portala Nova srpska politička misao Dragana Petrovića važno je da u Ukrajini dođe do pregovora aktera na terenu kako bi se izbegao najgori scenario, onaj po ugledu na devedesete u bivšoj SFRJ.
 

Na koju će stranu Srbija?

Podsećamo da je nedavno iz srpskog tima za pregovore o članstvo u EU, poručeno da će Srbija morati da menja svoju spoljnu i bezbednosnu politiku. Da li će ona voditi Srbiju ka članstvu u NATO i scenariju na koji upozorava Živadin Jovanović ili će politička neutralnost i odgovorajuće prisustvo u bezbednosnim strukturama iza kojih stoji Vašington, odnosno Moskva ostati na snazi, još uvek je u sferi nagađanja. Budući da je EU postala kredo svih politika većih političkih partija, verovatnija je mogućnost Srbije u NATO.

- Ko želi da uporedi događaje s početka devedesetih u bivšoj SFRJ sa ovim što se sada odvijalo u Ukrajini - mešanje i razbijanje jedne suverene zemlje, jednostrano svrstavanje većeg broja zapadnih zemalja i njihovih medija i politika na jednu stranu i nespremnost da se situacija posmatra kompleksno i da se traže adekvatna mirna i svima prihvatljiva rešenja - može ustanoviti veliku sličnost i čak u mnogim stvarima identičnost - upoređuje Petrović.


Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ne odbacuje mogućnost ruske intervencije i to po modelu američkog suparnika.


- Ukoliko bi Kijev prekršio sporazum o ruskim bazama na Krimu ili ako bi došlo do nasilja nad državljanima Rusije na tom prostoru, Moskva će vojno intervenisati. To je u skladu s postojećom ruskom vojnom doktrinom, koja je u tom pogledu samo sledila američku vojnu doktrinu.


Živadin Jovanović: NATO krenuo u pohod na istok

Živadin Jovanović

Živadin Jovanović je svojevremeno napisao tekst naslovljen "Treći svetski rat već je u toku". U njemu iznosi tvrdnju da je on započet intervencijom NATO 1999. na Jugoslaviju, kao presedan bez dozvole SB UN, a kasnije nastavljen intervencijom u Avganistanu, Iraku, Libiji, Maliju, Siriji i u nizu drugih zemlja u kojima je zapadna vojna alijansa otvoreno ili prikriveno intervenisala.


- Sve te intervecije vrši globalna sila NATO i to na više kontineta - Evropi, Africi i Aziji. To je lanac koji ima isti cilj, dominacija u svetu u koji je involviran najveći vojni potencijal.


Prema njegovim rečima, ti procesi su krajnje negativni i s neizvesnim ishodom, ali je jasno da je to strategije ekspanzije NATO, odnosno SAD i EU prema Istoku.
- To je strategija koja podseća na nemačku strategiju širenja na istok - Drang nać Osten.


Samo je ovo drugo izdanje, gde se njeni vinovnici stalno pozivaju na demokratiju i zaštitu ljudskih prava - dodaje Jovanović.

2024 © - Vesti online