Petak 28.02.2014.
16:27
Beta

Hitlerov "Majn Kampf" prodat za 65.000 dolara

Adolf Hitler

Kuća Nejt D. Senders (Nate Sanders) navodi da je knjiga prodata za tačno 64.850 dolara, dok je početna cena bila 25.000 dolara. Ukupno je 11 osoba učestvovalo na aukciji, a identitet kupca nije saopšten. Nacistički lider je knjige poklonio Jozefu Baueru, jednom od svojih prvih sledbenika koji je učestvovao u takozvanom Pivskom puču 1923. godine u Minhenu.

Hitler je tada uhapšen zbog pokušaja da silom dođe na vlast, a tokom boravka u zatvoru je Rudolfu Hesu izdiktirao autobiografiju i antisemitski pamflet "Majn kampf".

Na koricama oba toma prodata na aukciji su potpisi Hitlera s porukom prijatelju za božićne praznike.

Primerci "Majn kampfa" iz 1930-ih uobičajeni pošto su bili popularan poklon za venčanje u nacističkoj Nemačkoj, ali su potpisane kopije retke. Na aukciji je za 10.068 dolara prodat kožni kaput Alberta Špera, glavni Hitlerov arhitekta i ministar u nacističkoj vladi koji je osuđen za Holokaust na Nirnberškom procesu.

Jedan vojnik savezničkih snaga ukrao je jaknu iz dvorca u Nemačkoj zajedno s jednom ogrlicom kao ratni trofej i poklon svojim roditeljima. U džepu jakne je pronađen račun imenovan na Špera. Prodaja stvari povezanih s nacizmom je zabranjena u mnogim evropskim zemljama.

2024 © - Vesti online