Petak 28.02.2014.
13:40
Srna

Rusi o stanju u Ukrajini: Anarhija, bezakonje, državni udar!

Rusi pomno prate šta se dešava u Ukrajini
 

Anketa pokazuje da 74 odsto građana prati dešavanja u Ukrajini. Prednjače stanovnici Moskve i Sankt Peterburga sa 84 odsto i lica starija od 60 godina, među kojima dešavanja u Ukrajini prati njih 83 odsto.

Pročitajte još:

* Rusi i prorusi zauzeli aerodrome na Krimu

* Ukrajinska policija kleči i moli za oproštaj

Četvrtina anketiranih, odnosno 25 odsto, veruje da je u toj zemlji izvršen državni udar i da je vlast preuzeta silom, 29 odsto anketiranih reklo je da u Ukrajini vladaju "anarhija, bezakonje i razbojništvo". Dvadeset sedam odsto anketiranih opisalo je dešavanja u Ukrajini kao građanski rat.

Polovina anketiranih ruskih građana kažu da im "nije simpatična nijedna strana iz političkog konflikta", njih 33 odsto podržava administraciju smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, a samo osam odsto opoziciju, preneo je Itar tas.

Istraživanje je provedeno 22. i 23. februara na uzorku od 1.600 ljudi. Margina statističke greške ne prelazi 3,4 odsto. Većina anketiranih, njih 88 odsto, ne osuđuje akcije specijalne policijske jedinice "Berkut", 56 odsto smatra da su ovi policajci obavili svoju dužnost, a 32 odsto da su spasili zemlju od nasilja i haosa.

Odgovarajući na pitanje o nastavku protesta u Ukrajini, 40 odsto anketiranih ruskih građana reklo je da je to "izazvalo haos, koji može da dovede do kolapsa zemlje".

Dvadeset dva odsto anketiranih smatra da će protesti biti nastavljeni, a 17 odsto da će masovne demonstracije utihnuti.

2024 © - Vesti online