Petak 28.02.2014.
11:09
Beta

Zajednica žali što je sporazum pogrešno shvaćen!

 

"Pošto je navedeni sporazum dogovor klubova, isti ne može menjati bilo koji pojedinac, ali će se na narednoj sednici Izvršnog odbora Zajednice dati inicijativa za razmatranje ovog pitanja", piše u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar Branislav Delić.

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost ocenio je sporazum neprihvatljivim, jer po njemu klubovi Super lige neće angažovati igrače koje svoja prava žele da ostvare preko Arbitražne komisije. Sindikat je, takođe, zatražio da sporazum bude povučen. Zajednica je poručila da niko na sastanku nije pomenuo da se neće
angažovati takvi igrači, već da će se izbegavati njihovo dovođenje.

Kako je navela Zajednica superligaša, predsednici svih klubova Super lige su na sednici 19. februara zauzeli zajednički stav i konstatovali da se klubovi nalaze u velikim finansijskim problemima, kao i čitava privreda i društvo.

"Veoma je važno naglasiti da nikakav dokument nije potpisan, osim neobavezujućeg usmenog dogovora da će klubovi imati više razumevanja jedni za druge", navedeno je iz Super lige.

Dodaje se da je u srpskom fudbalu neusklađena zakonska regulativa gde nije definisana vlasnička struktura i veoma je teško doći do finansijskih sredstava. Zbog neusklađenosti i obaveznosti evropskih propisa koji su na snazi i u našem fudbalu, i surove i siromašne realnosti u našem sportu, kako se navodi, primenom tih propisa, veoma se lako raskidaju profesionalni ugovori, a klubovi na taj način ostaju bez planiranih prihoda od transfera kao obeštećenja.

"Na tom putu su se osim klubova koji su otimali igrače jedan drugome, pojavljivali i razni agenti, menadžeri, mešetari i kvazi advokati, koji su nudeći svoje usluge igračima i obećavajući im bolju budućnost posle raskida ugovora na arbitraži izvlačili novac iz sistema sporta i stavljali u svoje džepove", saopšteno je iz
Zajednice superligaša.

Kako je rekao Branislav Delić, odlascima igrača na taj način, klubovi ostaju bez ikakvog prihoda i još više siromaše. Piše još da su klubovi svesni svojih finansijskih problema i da te probleme dele i ostale strukture klubova.

"Ako bi klubovi imali na raspolaganju finansijska sredstva, a ipak ne žele da ispune svoje ugovorne obaveze, onda naravno da takav postupak zasluzuje opštu osudu, ali činjenica je da klubovi u Srbiji stvarno nemaju i samo traže tolerantnije rokove i prostor za dogovore", navedeno je iz Zajednice.

2024 © - Vesti online