Petak 28.02.2014.
11:38
Telegraf

Jednu kuću traže 52 naslednika

Kada se sve rasproda i podeli imaće možda za letovanje u Grčkoj van sezone (Foto: Ilustracija)
 

"Neki su identifikovali da se imovina vodila i na supružnike pa su, da ne bi gubili pravo na njihov deo, podnosili dopune zahteva. Uglavnom se u jednom predmetu javlja više naslednika, a imamo i slučajeva gde je iza jednog vlasnika ostalo njih 50", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

On navodi primer da u jednom predmetu, jedna porodica koja sada broji 52 člana, potražuje četiri placa u Beogradu. Od kuća koje su bile na tim placevima u životu je jedna ali je koristi neko drugi, ne članovi te porodice.

"Važno je da se preda zahtev s minimalnom dokumentacijom, koja podrazumeva akt o oduzimnju ili neki drugi iz kojeg se vidi na osnovu čega je imovina otuđena. Svako podnosi zahtev u odnosu na lice koje je bilo vlasnik, odnosno kome je imovina oduzeta. Podnose ga svi koji imaju pravo da naslede tu imovinu po Zakonu o restituciji. Ključno je da građani znaju da ne moraju sada da predaju ostalu dokumentaciju, nego to mogu uraditi naknadno. Ne treba da čekaju da ih Agencija za restituciju o tome obavesti nego mogu krenuti u prikupljanje papira čim dobiju potvrdu da su predali zahtev. Treba da naprave podnesak i direktno odnesu dopunske dokumente ili ih pošalju preporučenim pošiljkom. Samo je predavanje zahteva i osnovnog akta obavezno da se uradi do 3. marta", kaže Antić.

Među 55.000 zahteva najviše je onih koji se tiču zemljišta, a najveći broj se odnosi na Vojvodinu.

2024 © - Vesti online