Petak 28.02.2014.
10:21
Srna, Beta

Duma krči put Krimu ka Rusiji

Duma će omogućiti da pripajanje Krima bude po zakonu
 

"Situacija u Ukrajini je komplikovana i nepredvidiva. Neophodno je da Rusija ima prostora u slučaju nastavka raspada Ukrajine. Nacrt zakona spreman je za predaju, ali prvo želimo da se konsultujemo sa kolegama iz ostalih stranaka", ističe Jemeljanov, koji je zamenik lidera poslaničke grupe u ruskoj Dumi.

On je precizirao da nacrt zakona za pojednostavljenje procedure pridruženja novih teritorija predviđa da novi region može ući u sastav Rusije posle referenduma ili odluke parlamenta.

Predlaganjem pojednostavljenih pravila prijema novih subjekata u sastav federacije, poslanici Dume otvaraju Krimu put u Rusiju, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant".

Pročitajte još:

 

* Rusi i prorusi zauzeli aerodrome na Krimu

* Referendum o nezavisnosti na Krimu 25. maja

* Rusija će zaštititi Janukoviča!

Sadašnji zakon predviđa da se odluka o pripajanju Rusiji druge zemlje ili njenog dela realizuje na osnovu "uzajamne saglasnosti RF i dane države", koji se potvrđuje međunarodnim sporazumom. Ako se usvoji novi zakon za pripajanje nove teritorije biće dovoljna "volja naroda".

Komersant podseća da je prvi potpredsednik Dume, član vladajuće Jedinstvene Rusije Aleksandar Žukov juče izjavio da ne samo poslanici, već i administracija predsednika i vlada razrađuju pitanje pojednostavljivanja davanja ruskog državljanstva građanima Zajednice nezavisnih država.

U Dumi naglašavaju da će dalji koraci, koje može da preduzme Moskva zavisiti od Kijeva i ne skrivaju da zakonski projekti, usmereni prema Ukrajini mogu postati samo "sredstvo pritiska" na nove vlasti u Kijevu, navodi Komersant.

2024 © - Vesti online